Kako je Adis Mehić za deset godina postao najveći pčelar u Bratuncu?

On je kao 17-godišnjak počeo da se interesuje za pčele i prozvodnju meda, ali je računao da će to kratko trajati. Međutim, Adis je bio uporan i u pčelarstvu ostao zauvijek

 

 

Adis Mehić je rođen 15.06.1990.godine u Zvorniku. Povratnik je u selo Mehići od 2001.godine. Srednju školu je završio u Bratuncu i stekao zvanje Električar-struje.

Adis privatno radi svoj posao za što je i školu završio, veoma je uspješan i u toj oblasti. Zainteresovanje za pčele je počelo već od njegove 17-te godine,tačnije 2007.godine.
Prvi roj kako kaže je izvadio iz drveta prije deset godina i kupio prvu košnicu. Uspio je, u međuvremenu da prevlada strah od uboda pčela, poveća broj društava i čvrsto odluči da je ovo zanimanje kojim će se baviti u narednom periodu. Tako je polako kretao u svoj samostalni biznis.

Adis je svojim radom,trudom i sredstvima polako razvijao posao,košnica po košnica,roj po roj i došao do brojke od 105 košnica.
Pčelinji rojevi često napuštaju sanduke, ukoliko su oni puni meda ili pčela te traže druga mjesta.

Oni se hvataju za grane obližnjeg drveća i tada je potrebna velika veština da bi se pčele pokupile i smestile u novu košnicu. Svemu se mora prići krajnje oprezno i sa velikom pažnjom – naglašava Adis-

Zbog finansijskih problema morao je smanji broj košnica na 83. Ljubav prema pčelama je nekako bila najveća u odnosu na sve ostalo.

Adis je najmlađi pčelar u opštini Bratunac i gotovo da ne propušta sajmove, stručna predavanja i seminare iz ove oblasti. On je kako kaže veoma rano počeo da se interesuje za pčele i prozvodnju meda, ali da je računao da će to kratko trajati. Međutim, Adis je bio uporan i ispunio je svoju želju.

Rijetki su, ipak, pčelari Adisove generacije, koji hoće da se bave pčelarstvom.

„On je kao mladi dječak stao pred hiljade pčela i hiljade žaoka, a zaista treba imati hrabrosti za to“.

Meda bude u zavisnosti od godine,do sad je najviše 500 kg godišnje izvadio iz svog pčelinjaka.

Matice već 5.godina proizvodi sam sebi za svoj pčelinjak i za prijatelje. Propolis je ove godine počeo sakupljati i planira veću proizvodnju toga i matične mliječi.

Adis kaže kako ga do sada niko nije pomogao u tom poslu i ideji iako kao pčelar sa 83 košnice se obraćao usmeno i pismeno vlastima da ga pomognu kao povratnika sa najvećim brojem košnica na opštini Bratunc.

 

 

(Info svijet.net)

Komentari su zatvoreni