Kaligrafsko remek-djelo Edine Jugo “Srebrenički cvijet”

0

Kaligrafski rad „Srebrenički cvijet“ Edine Jugo, profesorice vjeronauke u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Mostaru na njenoj prvoj samostalnoj izložbi kaligrafije pod nazivom „Moć kalema“, održanoj u Mostaru 24.12.2016.god. prodan je po cijeni od 1500 KM. U obliku srebreničkog cvijeta Jugo je ispisala kur’anski ajet „ Ko ubije nekoga koji nije ubio nikoga na zemlji kao da je poubijao čitav svijet, a ako neko bude uzrok da se nečiji život spasi kao da je spasio čitav svijet“. Cjelokupan iznos od prodane levhe namijenjen je u humanitarne svrhe stradalničkom narodu Sirije.

„Po meni je ovaj znak, simbol Srebrenice, kako ga mi prepoznajemo, i simbol borbe protiv zla u svijetu bilo koje vrste“, pojasnila je Jugo. Na prvoj samostalnoj izložbi Jugo je izložila 30 radova u sulus dželil, sulus adi i divani rukopisu što izložbi dodatno obogaćuje u raznolikosti umjetničkih izraza.

Radove je predstavio njen mentor i mostarski kaligraf sa brojnim međunarodnim priznanjima Munib Obradović. Prema njegovoj ocjeni radovi profesorice Jugo uopće ne zaostaju za svjetskim nivoima. Izložba je rezultat njenog petogodišnjeg rada i zalaganja. „Jugo je objedinila sve dimenzije koje treba da ima jedan vrhunski umjetnik, iskren pristup i edeb koji mora biti vezan za osnovni izvor islama, Kur’an, nakon čega dolazi rezultat lijepog ispisa“, kazao je Obradović. Naglasio je kako je ovo prva samostalna izložba mlađih kaligrafa u Mostaru.

Izložbu je otvorio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. „Nakon što je izgubio tu vrijednost, Mostar ponovo vraća sjaj darovitih ljudi. Zahvaljujući povratku Muniba Obradovića umjetnost kaligrafije u Mostaru se oživljava“, rekao je muftija naglasivši kako je vrlo važno da Bošnjaci cijene sebe, te da moraju voditi više računa o samopoštovanju kako bi zadobili poštovanje i drugih.

Prvu samostalnu izložbu kaligrafije Edine Jugo organizirali su Mostarsko muftijstvo, Medžlis IZ-e Mostar, Kulturni centar Kralj Fahd i K. E. C. „Sehara“. Edina je rođena 18.1.1976.god. U Željeznom polju kod Žepča. Završila je Gazi Husrev-begovu medresu. Diplomirala je na Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Kaligrafiju izučava aktivno i kontinuirano od 2013. god. Do sada je izlagala na nekoliko zajedničkih izložbi u Bosni i Hercegovini.

Radio BIR

Odgovori