Čuvajmo Srebrenicu

Kao da im je Dodik urednik: I BHRT širi laži da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica”

Sudeći po izvještavanju televizije N1 i BHRT-a povodom potpisivanja Dejtonskog sporazuma, propaganda Milorada Dodika postiže velike uspjehe. Njegova podvala da je Bosna i Hercegovina državna zajednica nesmetano prolazi na spomenutim televizijskim kućama. Bojimo se da su i drugi mediji nasjeli na ovu podvalu.

Bosna i Hercegovina je DRŽAVA

Prvi člana Ustava BiH demantuje tvrdnje televizije N1 da je BiH “državna zajednica”. Ova tačka Ustava BiH definiše kontinuitet pravnog postojanja Bosne i Hercegovine.

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.” (Ustav BiH, Član 1, Tačka 1)

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko: BiH nije “državna zajednica” entiteta već samostalna država nastala prije Dejtona

Odgovarajući na pitanje novinara agencija FENA o korištenju termina “državna zajednica” od strane Milorada Dodika, visoki predstavnik Valentin Inzko je rekao:

Kao što sam rekao ranije, ovo pitanje je kristalno jasno. Tekst člana I Ustava jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država. Podsjećam da je Generalna skupština UN-a već 22 maja 1992 priznala BiH, Hrvatsku i Sloveniju kao nezavisne i suverene države. S druge strane, entiteti su pravno uspostavljeni samo Ustavom Bosne i Hercegovine tj. kao dijelovi već postojeće države BiH.

Također želim podsjetiti na stav Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu konstitutivnih naroda, kada je ovaj Sud morao da razmatra slične navode Republike Srpske. Sud je odredio da entiteti potpadaju pod suverenitet Bosne i Hercegovine i da Ustav BiH ne poznaje Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine kao “države” nego ih naziva “entitetima”. Sud ja zaključio da Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav “suverenitet” entiteta i da entitetske nadležnosti ni na koji način ne predstavljaju izraz njihove državnosti nego su izvedene iz Ustava BiH.

Koristeći termin “državna zajednica”, čini se da predsjednik Dodik vrši pripreme za neke buduće aktivnosti, jer ovaj termin se koristio za odnos i državnu zajednicu između Srbije i Crne Gore.

– Koncept “državne zajednice” nema nikakve veze sa ustavnom strukturom BiH, a tvrditi nešto takvo je i pogrešno i neodgovorno. Kao što sam pomenuo ranije, BiH je država, i Dejtonski mirovni sporazum garantira teritorijalni integritet BiH. Vrijedi se podsjetiti da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u mnogo navrata već razmatrao ovo pitanje. Na primjer, u Deklaraciji iz 2008. godine, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je podvukao da je BiH priznata suverena država, čiji teritorijalni integritet je zagarantiran Dejtonskim mirovnim sporazumom. Stav međunarodne zajednice je eksplicitno jasan po ovom pitanju.

(SAFF)

Loading..