Karamatić opet lupa gluposti : Čim se raspišu izbori tražit ćemo Herceg-Bosnu

0

“Gotovo je. Čim se raspišu izbori tražit ćemo revitalizaciju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, rekao je Mario Karamtić, predsjednik HSS-a u BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Gostujući na FTV-u u emisiji ‘Pošteno’ urednice Duške Jurišić, Karamatić je rekao kako će se obratiti međunarodnom sudu, ali da će, budući da pred sudom ne može nastupati nitko pojedinačno, a niti regija, nego samo država, revitalizaciju Herceg-Bosne, zatražiti uz pomoć Republike Hrvatske.

 

 

Mario Karamatić nije, međutim, samo drzak i bezobrazan političar, lišen svake odgovornosti prema svojim, istina rijetkim glasačima, koji se krije iza tobože zaštite hrvatskih medijskih interesa.

On je, prije svega, prevarant koji je na nezakonit način stekao pravo na vojnu mirovinu, o čemu je „Slobodna Bosna“ jesenas pisala, nakon što su revizorski timovi federalnog Ministarstva za pitanja branitelja započeli kontrolu (po)ratne vojne dokumentacije.

Tada je otkriveno da je Karamatić pravo na vojnu mirovinu po povoljnijim uvjetima stekao na sumnjiv način, zbog čega je zatražena dodatna provjera. Mario Karamatić je, naime, povoljnu mirovinu zatražio koncem 2007., kao otpušteni pripadnik tadašnje Vojske Federacije, premda je pet godina ranije sporazumno prekinuo vojnu službu uz otpreminu od 10.000 KM?!

Osim što prema važećoj Uredbi o sticanju prava na starosnu mirovinu po povoljnijim uvjetima Vlade FBiH Mario Karamatić uopće nije mogao tražiti vojnu penziju (jer mu je isplaćen iznos veći od 6.000 KM), nekadašnji je poručnik potrebna dokumenta priložio tri mjeseca nakon podnesenog zahtjeva.

Poslije će se ispostaviti da je dostavio lažna uvjerenja iz Grupe za pitanja evidencije iz oblasti vojne obveze u Posušju, odnosno, da nikada nije bio zapovjednik bojne HVO-a, što je, također, jedan od uvjeta za ostvarivanje vojne mirovine.

Prema falsificiranim dokumentima, Mario Karamatić je od kraja 1994. do decembra naredne godine bio zamjenik zapovjednika Operativne grupe HVO-a Kupres.

U nalazu revizorskog tima se, međutim, konstatira da je u tom razdoblju Karamatić zapovjedao samo jednim vodom u Prvoj gardijskoj brigadi „Ante Bruno Bušić“, a da mu je lažno uvjerenje izdato isključivo na temelju izjava svjedoka, a uz pomoć prijatelja Josipa Duspare, njegovog ratnog suborca.

Mario Karamatić je, u međuvremenu, skinut s liste vojnih umirovljenika, njegova je prevara zataškana, ali nije poznato hoće li taj izaslanik morati vratiti novac, ili će ga zadržati sve u interesu hrvatskog naroda?!

 

 

(Armijarbih.net)

Odgovori