Kiša i blato otežavaju kretanje učesnicima Marša ‘Nezuk – Potočari’

0

Oko 6.000 učesnika Marša mira “Nezuk – Potočari 2018”, koji su jučer krenuli na put dug oko 100 kilometra kako bi odali počast ubijenim Srebreničanima 1995. godine, jutros su krenuli ka Mrnjavcima gdje će prenoćiti.

 

 

Predsjednik Pododbora Marša mira Munir Habibović kazao je Feni da im kiša, koja neprestano pada od sinoć, otežava kretanje, ali da sve ostalo protiče u najboljem redu. Dodao je da osim manjih medicinskih intervencija nije bilo većih problema.

– Ove godine učesnici Marša prvi put će proći istu trasu kojom su Srebreničani prošli u julu 1995. godine – pojasnio je Habibović.

Koloni Marša mira Nezur – Potočari jučer se priključilo i 35 Sarajlija koji su 3. jula krenuli prema Potočarima i koji će za osam dana prepješačiti više od 280 kilometara.

Organizator Marša “Sarajevo – Nezuk – Potočari” Muhamed Papić kazao je Feni da već sedmi dan hodaju po blatnjavom putu, kojim su Srebreničani 1995. godine prošli tražeći spas na slobodnoj teritoriji u Tuzli.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti, odati počast nastradalima, podsjetiti te dati skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid – poručio je Papić.

Marš mira je pješački pohod koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi iz skoro svih dijelova svijeta, krenula je jučer iz Mjesne zajednice Nezuk (općina Sapna), a u periodu od tri dana preći će put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (općina Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika.

Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović također je imao 16 godina.

Ove godine u Potočarima bit će ukopani i posmrtni ostaci dva sedamnaestogodišnjaka – Muhameda Alića i Edina Burića. Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para – Nijazije i Remzije Dudić. Remzija Dudić imala je 20 godina kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom Dudićem koji je imao 22 godine. Remzija je bila trudnica u šestom mjesecu trudnoće. Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.

(SAFF.ba)

Odgovori