Ko gubi ima pravo da se ljuti – Džaferović: Spriječili smo da se ponovi Dodikov pakleni plan

Mislim da je gospodin Dodik nezadovoljan zbog tih poruka, ali moj posao nije da on bude zadovoljan

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentarisao je zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da podnese ostavku rekavši da se radi o nezobiljnoj izjavi koja ne zaslužuje komentar.

– Ko gubi ima pravo da se ljuti. Mislim da je to više izrečeno u kontekstu rasprave gospodina Dodika sa opozicijom u Republici Srpskoj, koja ga ovih dana optužuje da ne poznaje procedure i da je doživio poraz za porazom, ističe Džaferović.

Osvrčući se na poteze Milorada Dodika zbog Schmidtovog izvještaja o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, Džaferović ističe kako je njegov plan bio da potkopa rad visokog predstavnika u BiH isto kao što je pokušao 2007. godine sa Nikolom Špirićem.

– Na kraju, ne samo da smo spriječili da se taj pakleni plan ponovi, već smo predstavili objektivno stanje stvari i potaknuli međunarodnu zajednicu na čelu sa SAD da osudi aktivnosti vlasti RS kao secesionističke i protivne Dejtonu, i uputi jasna upozorenja. Mislim da je gospodin Dodik nezadovoljan zbog tih poruka, ali moj posao nije da on bude zadovoljan, već da zaštitim interese države i Ustav, i za to mi ne treba njegovo odobrenje. To je moja ustavna obaveza., rekao je Džaferović.

Komentarišući situaciju u Ukrajini i podršku BiH, Džaferović je rekao kako Predsjedništvo BiH i država imaju svoj zvaničan stav bez obzira na Dodikove tvrdnje.

– Ne možete poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a podržavati agresiju koja povređuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Stvar je u tome da ne možete biti neutralni, jer time pasivno podržavati agresora. Na koncu, gospodin Dodik nije, čak, ni neutralan. On se na dan početka agresije susreo sa ruskim ambasadorom i nakon toga se više puta susretao s njime, pokazujući svaki put puno razumijevanje za ruske akcije u Ukrajini.

Džaferović dodaje kako je ruski uticaj u BiH neosporna činjenica, iako su ga osporavali Dodik i Dragan Čović koji je “s rezignacijom isticao da u BiH nažalost ima vrlo malo ruskog uticaja”.

– Da Ruska Federacija iskreno želi biti prijatelj Bosni i Hercegovini i Bošnjacima ne bi aktivno i sistemski podržavala negiranje genocida. Ne bi rušila rezoluciju Vijeća sigurnosti o genocidu u Srebrenici. Ne bi se ruski ambasador nedavno u Bratuncu susreo sa predstavnicima udruženja koje veliča Ratka Mladića i tvrdi da je “11. juli dan oslobođenja Srebrenice”. Ne bi pružala podršku ili razumijevanje svaki put kada Dodik nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu i prijeti secesijom. Ne bi se miješala u naš NATO, a u zadnje vrijeme i EU put. Takve stvari prijatelji ne rade, rekao je Džaferović za RSE.

Komentari su zatvoreni