Ko i zašto želi sabotirati kandidaturu Ćamila Durakovića?

0

Još jedna izborna godina uzima danak u našim životima i svakodnevnicama. Svake izborne godine nastupaju propagande mržnje i zagovaranje za iste političke pravce već više od dvadeset godina, koje za cilj imaju samo lične interese vladajućih struktura, ali ne i cjelokupnog stanovništa u BiH. Svađe Sarajeva i Banja Luke samo donose štetu stanovništvu, ne i rješavanje problema i nadu u bolje sutra, posebno etničkim manjinama u entitetu RS-u.

 

 

Ove godine novu nadu i osvježenje na političkoj sceni kada je u pitanju predsjednik /potpredsjednik RS-a, između ostalih,Ćamil Duraković, koji se sa svojim timom zalaže za novu politiku, koja za cilj ima olakšavanje života povratnicima u entitetu Republika Srpska i stvaranje boljeg suživota, za cjelokupno stanovništvo.

Politika koju predstavlja ovaj mladi i obrazovani kadar koji se okupio osnivanjem neprofitne nevladine organizacije pokret “Odgovor”, je u mnogočemu bolja od politika onih koji više od dvadeset godina “zastupaju” i odlučuju o sudbini povratnika u entitetu RS.

Kao što i sam Ćamil kaže:

“Na ovaj korak sam se odlučio iz razloga što me boli da o nama, povratnicima i etničkim manjinama u RS-u, odlučuju oni koji, sa svojim porodicama, ne žive ovdje. Oni ne razumiju suživot u povratničkim mjestima, ali bi da odlučuju i kroje sudbine naše djece, i nas samih. Oni žive sa svojim porodicama u FBiH i svoju djecu šalju u škole diljem Federacije. Kao takvi, ne mogu biti relevantni da donose odluke o nama koji se svakodnevno susrećemo sa problemima suživota u RS-u.”

Ko je Ćamil Duraković?

Biografija Ćamila Durakovića je opsežna pa je dovoljno spomenuti najvažnije zbog čega se Ćamil odlučio na ovaj put. Ćamil Duraković je neko ko je sa svojih četrnaest godina bio primoran odrasti i boriti se sam za sebe, na putu smrti, koji je uz mnogo sreće, snalažljivosti i upornosti, preživio sa još nekoliko njih, koji su imali sreće kao i on. Sa svojom porodicom je izbjegao u Ameriku, gdje ostaje do svoje dvadeset i pete godine života. U Americi završava Srednju školu i fakultet Pravosudne uprave i Savjetne psihologije, i u svojoj struci stiče pet godina radnog iskustva. Mlad i obrazovan, pun nade i entuzijazma, odlučuje se na herojski potez, satkan od bošnjačke snage i inata, da krene na novi put u svom životu. Put povratka, na kojem se nalazi još uvijek.

Ćamil svoju političku karijeru gradi već trinaest godina, u Srebrenici, gdje živi sa svojom porodicom od povratka iz Amerike 2005.godine, kada je i dobio status povratnika, i kao takav je jedan od rijetkih koji su odlučili svoje ideje i iskustvo da ulože u napredak cjelokupne političke situacije u BiH.

Svoj najveći doprinos do sada je dao od 2012.-2016.godine kada je obnašao funkciju načelnika općine Srebrenica, gdje je najveći napor ulagao u povratak i opstanak u ratu izbjeglog stanovništa. Samo u tom periodu u Srebrenici je otvoreno 6 novih kompanija i zaposleno je oko 400 povratnika.

Jer, kako kaže, on je imao sreću pa preživio, ali postoje nijemi svjedoci koji osluškuju tišinu, i stoga je povratak i smijeh novog naraštaja najveća osveta, za sve što se dešavalo u Srebrenici i cijelom prostoru BiH za vrijeme rata.

Gubitkom načelničke pozicije 2016.godine, Ćamil ne gubi volju i moral za nastavak borbe za bolje sutra svih državljana BiH. Ostaje u Srebrenici. S obzirom na obrazovanje i iskustvo koje ima, može da radi mnoge poslove koji bi mu osigurali egzistenciju, ali on to nije učinio, nego se još tada prijavio na Biro za zapošljavanje u Srebrenici, na kojem se vodi i danas, što mnogo govori o njemu kao čovjeku iz naroda, a svoje ideje i iskustvo je spojio u jedno i predočio kao platformu nove politike “Naš izbor” s kojom se i kandidovao za predsjednika/potpredsjednika entiteta RS.

Od samog osnivanja pokreta “Odgovor” i najave nezavisne kandidature, Ćamil je nailazio na mnoge malverzacije i sabotaže, koje su za cilj imale omalovažavanje njega kao ličnosti, i poništenje njegovog statusa kao kandidata na predstojećim izborima. Upravo osnivanjem Pokreta i kandidaturom, on kreće na treći put u svom životu, put traženja odgovora!

Kome smeta Ćamil Duraković, i njegova kandidatura? Ko se to plaši nove politike i mogućeg oduzimanja “fotelja” u kojima već godinama sjede ista lica i propagiraju politiku koja za cilj ima očuvanje njihovih pozicija na tim istim foteljama, a ne očuvanje suživota i tolerancije na području entiteta Republika Srpska? Zašto je Ćamil, takav kakav je, trn u oku vladajućim strukturama?

 

 

(I.E./Index.ba)

Odgovori