KO JE SVE SKRIO DONACIJE ZA SREBRENICU?

Na Međunarodni dan borbe protiv korupcije TV Žurnal je večeras u sarajevskom Art kinu Kriterion prikazao projekcije filmova “Srebrenica” i “Terma”.

Ovi filmovi su povodom Sedmice borbe protiv korupcije prikazani i u još nekoliko bh. gradova.

– Niko od očekivanih predstavnika vlasti nije došao, a kao razlozi su službena putovanja, odsutnost iz zdravstvenih razloga, te mnogi drugi, kazao je direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT Eldin Karić.

Film “Srebrenica” istražuje i prikazuje ko je sve dobio donacije u tom mjestu, na koji način je zloupotrijebljen Srebrenički cvijet, kako su ukradeni putevi, te ko su heroji, a ko žrtve povratka.

– Uspjeli smo prikupiti podatke da je za Srebrenicu donirano najmanje pola milijarde maraka od nevladinih organizacija i drugih država, te gdje je i kako je završio taj novac. Uspjeli smo prikazati i da je 15 miliona KM otišlo u nepoznatom pravcu. Za ono što smo objavili u filmu posjedujemo dokaze i u narednom periodu ćemo nastojati prikupiti što više dokaza da napravimo drugi dio filma. Jasno je da je i dio novca zadržavan kod samih donatora, ali je itekako jasno da je bilo velikih zloupotreba od bošnjačkih lidera u Srebrenici, ispričao je Avdić.

Kazao je da su se ljudi u Srebrenici stavili na raspolaganje da u narednom periodu prikupe dokaze o zloupotrebama donacija, te da će ovaj film od sljedeće sedmice biti dostupan i na portalu Žurnala.

Drugi film “Terma”, koautora Amarilda Gutića, Slobodana Golubovića i Milanke Kovačević, ukazuje na detalje poslovanja Rudnika i termoelektrane Gacko kojim kao većinski vlasnik upravlja Vlada RS-a putem Elektroprivrede ovog entiteta.

– U filmu je opisana organizovana pljačka javnih resursa na dva različita načina u posljednih 15 godina, gdje su opisane malverzacije, krađe, sumljivi ugovori i ostale nelegalne radnje, kazao je Slobodan Golubović, koautor filma.

Nakon projekcije filmova, održana je i diskusija u kojoj su glavnu riječ imali autori filmova, Avdo Avdić, film “Srebrenica” kao i novinarka pomenutog filma Azra Omerović, te autori filma “Terme” Amarildo Gutić, Slobodan Golubović, kao i direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT Eldin Karić.

POGLEDAJTE OVDJE FILM PLJAČKE DONACIJA U SREBRENICI

(Oslobođenje/Hayat)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close