Ko je ustvari junakinja iz Švedske koja je sinoć vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Petera Handkea

Christina je po zanimanju ljekarka, specijalistica opće prakse, autorica i gorljivi, časni borac za istinu na javnim raspravama.

Christina Doctare, švedska doktorica i novinarka, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Sinoć je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam”, rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

I tako je ime Christine Doctare jučer odjeknulo jače od svakog Handkeovog “junaka”. Ali ko je ova 76-godišnja junakinja iz Švedske?

Christina Elisabet Doctare, djevojački Lindstrom, rođena je 12. augusta 1943.

Ljekarka je, specijalistica je opće prakse, autorica i gorljivi, časni borac za istinu na javnim raspravama.

Radila je i kao pedijatrica, te je posebno posvećena temi “stres mozga”.

Bila je prva žena iz Švedske koja je služila u snagama Ujedinjenih naroda.

Bila je na Kipru 1974. godine, potom je bila članica Stockholmskog gradskog vijeća, kao i savjetnica švedskog državnog Nacionalnog savjeta za zdravlje.

Svjedočit će istinu

Sinoć se prisjetila i ratova na Balkanu, odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspalih tijela i užasima kojima je svjedočila.

“Dok god živim, svjedočit ću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana”, dodala je ova junakinja sinoć.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close