KO O ČEMU, DODIK O…: „Srbi nikad više neće biti turska raja, eto vam vaše Sarajevo pa u njemu orgijajte…“

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nema ništa protiv što će 20. maja u Sarajevu predizborni skup održati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ali da mu nije jasno zašto Bošnjacima smeta kada u posjetu Srpskoj dođe neki strani zvaničnik, a ni ne drži miting

 

 

“Turska u BiH drži isključivo stranu muslimanima i daje im finansijsku i svaku drugu pomoć. Mi to ne možemo promijeniti, samo možemo prihvatiti da budemo ‘raja’ kao što smo nekad bili… E, mi to nećemo! Eto vam vaše Sarajevo, pa u njemu orgijajte sa kakvim hoćete stavovima – mene to ne dotiče”, rekao je Milorad Dodik.

On smatra da je odlično što je turski predsjednik najavio da će u okviru kampanje za vanredne izbore u Turskoj održati miting u Sarajevu i ističe da će biti zanimljivo koliko će se ljudi okupiti.

“Kakva je to farsa da se organizuje miting da bi se navodno okupili Turci koji rade u BiH. Eto, sad ćemo vidjeti koliko ima Turaka u BiH”, rekao je Dodik za “Alo”.

Dodik je ocijenio da nedavna posjeta Banjoj Luci predsjednika ruskog Savjeta Federacije Valentine Matvijenko najbolje pokazuje koliki je značaj svjetska sila Rusija dala Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu. On je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa Ruskom Federacijom koja se odvija bez bilo kakvog pritiska.

“Matvijenkova mi je prenijela Putinove poruke mira i želju za dobru saradnju i podršku srpskom narodu u Republici Srpskoj. Nama koji smo ovdje prepuni raznih pritisaka i zavrtanja ruku veoma je relaksirajuća situacija kad iz svijeta dođe neko moćan i kaže – ‘Poštujemo vaše stavove i ne želimo da na bilo koji način utičemo na vas'”, naglasio je Dodik.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u RS-u, Dodik je naglasio da je ona stabilna i pod punom kontrolom, ali da će ovaj entitet, zbog grubog miješanja institucija BiH u njegova unutrašnja pitanja, usvojiti zakone kojima će na svojoj teritoriji zabraniti rad tužilaštva, suda i obavještajne službe BiH.

On je rekao da postoje i oni koji bezbjednosnu situaciju žele da predstave drugačije, pa šire priču o navodnim paravojnim formacijama.

“Nažalost, ovu lažnu priču su plasirali Srbi koji rade u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH. Mi tačno znamo ko su ti ljudi. Tu je bila i priča o navodnoj nelegalnoj nabavci pušaka za policiju, ali ni to im nije prošlo. Sada su počeli da koriste nesrećan slučaj stradanja mladića Davida Dragičevića da bi na ulici pokazali da stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj nije adekvatno”, naveo je Dodik.

On je naglasio da je Banja Luka bezbjedan grad, te da će o stradanju Davida Dragičevića biti raspravljano već 10. maja, na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je kao “još jednu farsu” ocijenio ekspresno puštanje na slobodu nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, “poslije hapšenja zbog zločina nad Srbima”.

“Vjerovatno su znali da je obolio i sada se traži da zbog njegove bolesti bude prekinut sudski postupak, vjerovatno dok ne umre”, rekao je Dodik.

On je ukazao na apsurd da je “pravosuđu BiH bilo potrebno 12 godina da gledaju video-kasetu kako Dudaković naređuje ubijanje Srba i uništavanje srpskih sela”.

“Sve pobiju i popale i on nema odgovornosti!? Sve je ovo još jedna farsa i podvala srpskom narodu. Ako Bakir (Izetbegović) kaže da će Dudaković biti oslobođen onda je to tako i organizovano…”, rekao je on.

Dodik je rekao i da će RS raditi na tome da donese svoje zakone o zabrani djelovanja Obavještajne službe BiH, koja “podriva Republiku Srpsku”.

“Zabranićemo rad Tužilaštva i Suda BiH i Sipe na teritoriji Republike Srpske. Mi na to imamo legitimno pravo”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, bilo bi logično da RS i Federacija BiH formiraju komisiju eksperata, koji će izvršiti kontrolu svih fabrika u BiH u kojima se proizvodi oružje, ako se želi prestati sa pričom o povećanoj proizvodnji oružja.

“Moraju se obići i tajne fabrike i tajna skladišta oružja. Ono što smo čuli od muslimanskih lidera, očigledno je da postoji tajna proizvodnja. Sve fabrike namjenske proizvodnje u RS su pod kontrolom, a u njihove Fabrike oružja niko ne smije da uđe”, rekao je Dodik, ocijenivši da je “to nevažna priča za Mladena Ivanića i one iz RS-a koji sjede u zajedničkim institucijama”.

Govoreći o saradnji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je naglasio da je saradnja institucija Srbije i RS-a najbolja do sada, a da to neće da vide samo oni kojima to smeta.

“Srbija i Republika Srpska, a i predsjednik Aleksandar Vučić i ja imamo odličnu saradnju”, istakao je Dodik. Kada je riječ o Kosovu, Dodik je naveo da će RS prihvatiti ono što odluči Srbija.

“RS je svoj stav o tome davno rekao. Kada je proglašena takozvana nezavisnost Kosova, mi smo na parlamentu RS-a rekli da ćemo krenuti u proces samostalnosti ukoliko Kosovo dobije stolicu u UN-u. I mi ćemo to uraditi na isti način kao i oni, i krenuti u referendum”, rekao je Dodik.

Povodom zabrane ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu, Dodik je istakao da Srbija i RS očigledno vode dosljednu antifašističku politiku i pozvao Srbe da nikada ne oproste Jasenovac.

On je podsjetio da su ustaše, koje su bili pripadnici hrvatske nacije, pobile 700.000 Srba i da se to ne zaboravlja.

“To neće zaboraviti ni stotine generacija iza nas. To je ono što su oni nama učinili, a mi njima nikada to nismo uradili. Sada se ponovo pojavljuju elementi državne podrške ustaštvu, kao što su ploča ‘Za dom spremni’ i razvlačenje one zastave tokom komemoracije…

I onda kada neko, poput ministra Vulina, kaže da to nije pristojno, zabranjuju mu da uđe u Hrvatsku. I još kažu da su demokratska zemlja”, rekao je Dodik.

 

 

(SB/Vijesti.ba/Srna)

Odgovori