Koalicija “Domovina”: Sjednica NSRS o reviziji presude udar na državu BiH

0

Klub zastupnika Koalicije “Domovina” ne podržava najavljeno za sutra posebno zajedanje Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer smatraju da je to još jedan udar na državu BiH, negiranje stradanja Bošnjaka i mješanje u pravna pitanja.

Zastupnik te koalicije Nedim Čivić (SDA) rekao je danas Feni da nije bilo potrebe za sazivanje te, kao i nekih ranijih posebnih sjednica, koje su, kako ističe, jedan vid političkog pritiska na državu BiH, te da se o pravnom pitanju ne treba raspravljati.

Dodao je da će sjednici prisustvovati samo u jednom njenom dijelu kako bi iznijeli svoje stavove, a potom će napustiti skupštinsku salu.

– Pretpostavljavam da će se sutra tokom cijelog dana osporavati presude najvećih međunarodnih pravnih institucija i presuđeni genocid nad Bošnjacima u BiH. Mi kao predstavnici bošnjačkog naroda ne možemo slušati neistine, laži, frustracije, prijetnje, srbovanje i osporavanje druga dva naroda u tom bh.entitetu – ukazao je Čivić.

Na to ukazuje, dodao je, i tendenciozno pripremljen radni materijal za sutrašnju raspravu.

– U tom dokumentu selektivno su izneseni određeni dijelovi ranije presude Međunarodnog suda pravde u Haagu. Ne govori se o tome da je Vojska i dio policije RS-a počinili genocid u Srebrenici, a nije ni navedeno da je Srbija odgovorna za ne spriječavanje genocida…Strašno je da, nakon toliko godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici nema spremnosti da se prihvati ta činjenica – ukazao je zastupnik Koalicije “Domovina”.

Pitanje je, ističe Čivić, da li bi danas došlo do revizije presude da se u Narodnoj skupštini RS-a nisu nagrađivali presuđeni ratni zločinci, i po njihovom imenu davali nazivi institucijama u obrazovnom sistemu, da se donijela deklaracija i u parlamentu RS i Srbije o osudi negiranja geocida, da su se zakoni u tom bh.entitetu uskladili s presudama Međunarodnog suda pravde u Haagu, da se nisu diskriminirali Bošnjaci i Hrvati u RS-u…

– Da se tako postupilo vjerovatno danas ne bi bilo pokrenuto pitanje revizije presude. Međutim, jasno je da režim u RS-u i Srbiji nažalost i danas nije spreman da prihvati istinu i na toj osnovi i pravdi gradi povjerenje i suživot na ovim prostorima – ukazao je Čivić.

Smatra da su činjenice na strani žrtava, a da će BiH, i pored svih osporavanja, preživjeti, jer je trajna kategorija, dok oni koji su počinili zločin i izvršili agresiju na BiH te činili ratne zločine moraju za to da odgovaraju.

– To je jedina pravda i temelj da zajedno živimo i gradimo povjerenje i suživot za buduća pokoljenja. A tražiti od Bošnjaka da ne pričaju o genocidu je neprihvatljivo i na to nikada nećemo pristati – ukazao je poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić za Fenu.

Uvjeren je i da je u Narodnoj skupštini RS-a zatražena raspravo o reviziji presude kako bi se skrenula pažnja sa životnih pitanja važnih za građane, poput ekonomije, obaveza prema zdravstvenim radnicima, policiji, podsticajima ratarima i drugih obaveza, koje treba da izvršava Vlada i parlament RS-a.

 

Faktor.ba

Odgovori