Kolinda Grabar-Kitarović ponovo oplela po Komšiću: On je legalan, ali nije legitiman predstavnik Hrvata

0

Aktuelna predsjednica Hrvatske i kandidatkinja HDZ-a za drugi mandat, Kolinda Grabar-Kitarović došla je jutros na N1 televiziju na sučeljavanje sa Zoranom Milanovićem, koji se nije pojavio.

Napominjemo, do ranih jutarnjih sati unatoč tome što je N1 poslala jednak poziv stožerima oboje kandidata, nije bilo službene potvrde niti iz jednog stožera da će kandidati sudjelovati ili odbiti sudjelovanje u sučeljavanju na N1.

Kolinda Grabar-Kitarović je došla u prostorije N1 televizije i umjesto sučeljavanja sa protukandidatom Zoranom Milanovićem, odgovarala je na pitanja u emisiji Točka na tjedan.

Problem s migrantima

Što mislite o odluci talijanske vlade da zatvori luke kako bi spriječili dolazak migranata?

“To je njihova suverena odluka, ali zatvoriti luke i spriječiti ljude… Ako oni legalno dolaze i traže azil, onda je to drugo pitanje. Treba napraviti razliku između izbjeglica od rata, neimaštine i gladi i migranata koji bježe iz drugih razloga”, rekla je Grabar Kitarović.

“Problem treba rješavati na izvorištu, u Afganistanu. Većina migranata koji dolaze su muškarci u borbenoj dobi. Malo mi je žalosno da smo zaboravili na žene i djecu koji su ostali iza njih. Žene u Siriji, ‏Iraku i drugdje sjede uz svoju djecu i nemaju im što ponuditi”, rekla je.

Odnos s BiH i Srbijom

Je li Komšić legalan predstavnik Hrvata u BiH?

“On je legalan, ali nije legitiman. Etnički predstavnik mora biti i politički predstavnik. Na Hrvatima je da izaberu. Ukoliko Hrvati u BiH priznaju njega kao svog legitimnog predstavnika, onda ćemo ga priznati i mi. Međutim, dok god hrvatski narod u BiH to ne priznaje, on je za mene nelegitiman”, rekla je aktuelna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

“Republika Hrvatska svakako štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ono što tražimo su jednaka prava, da sami biraju svoje političke predstavnike na svim razinama”, rekla je Grabar-Kitarović.

Upitana hoće li na početku drugog mandata pokrenuti arbitražu o granici sa Srbijom, predsjednica je rekla da je za arbitražu potrebno dvoje.

“Neki procesi se odvijaju iza zatvorenih vrata. Ja sam bila vrlo jasna kad je bila riječ o posjetu Srbiji bilo o odnosima s Vučićem, da dok se ozbiljno ne počne rješavati pitanje nestalih, koje je meni duboko važno pitanje, nemamo o čemu razgovarati”, istakla je.

Odgovori