Komandant Škorpiona, koji je naredio strijeljanje Srebreničana, poginuo zajedno sa ženom i sinom

Prije tri godine, u sudaru dva automobila, na lokalnom putu Sremska Mitrovica – Veliki Radinci poginuli su Slobodan Medić, vođa Škorpiona, njegova žena i sedamnaestogodišnji sin. Medić je služio višegodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina. Bio je na odobrenom slobodnom vikendu. Na porodicu Medić, koja se nalazila u automobilu marke “tojota”, svojim automobilom “renault” beogradskih registarskih tablica naletio je mladić (28), koji je prešao na lijevu stranu kolovoza. Od siline udarca “tojota” se prevrnula na krov i završila u kanalu.

Ko je Slobodan Medić?

Slobodan Medić Boca bio je komandant zločinačke jedinice Škorpioni. On je naredio strijeljanje šestorice Srebreničana u Godinjskim barama na planini Treskavici, u julu 1995. Glavnokomandujuću ulogu Slobodana Medića u zločinu potvrdili su Pera Petrašević i njegov brat Aleksandar.

Iskaz optuženog Pere Petraševića pred istražnim sudijom

U vezi sa navodima optužbe da je učestvovao u strijeljanju šest bošnjačkih civila optuženi je naveo: „Jedno jutro, kada sam se probudio, Boca mi se obratio – siđi dole, imam zadatak za vas – mislio je na nas obezbjeđenje, i kada sam sišao vidio sam jedan kamion i tada je Boca izdao naređenje da idemo – nije rekao gdje, znači, vjerovatno su vozači bili upoznati, da ubijemo te ljude”.
Optuženi je na preciznu konstataciju istražnog sudije da Slobodan Medić izdaje naređenje da se pobiju ljudi iz kamiona rekao: „tako je”.

Optuženi Aleksandar Medić u svemu potvrđuje izjavu optuženog Petraševića vezano za naređenje komandanta jedinice, prijevoz zarobljenika do određene lokacije, vraćanje kamiona po bateriju, snimanje cijelog događaja, dolazak Vukova, i strijeljanje zarobljenika.

SAFF

Komentari su zatvoreni