Čuvajmo Srebrenicu

Kome je u Srebrenici smetala tek rođena beba? Fatima Muhić ubijena je odmah nakon svog rođenja

0

Zamislite da ste na sigurnom i toplom mjestu, da ne osjećate nikakvu nelagodnost ili bol, a da zatim iznenada počinjete napuštati to mjesto i dolazite u prostor blještavih svjetala, hladnoće, dodira, mirisa i velike buke. Tako počinje rođenje.

 

U idealnom svijetu, beba osjeća neprijatnost realnosti samo nekoliko minuta nakon rođenja nakon čega biva smještena pod nježno okrilje svoje majke.

 

Prvih sat vremena u životu tek rođene bebe su veoma kritični. Prelazak u “spoljašnji” svijet iz majčine utrobe zahtijeva brojna fizička i psihička prilagođavanja. Prvim udisajem vazduha beba mora preći sa fetalne na novu cirkulaciju. Sam čin udisanja predstavlja za tako mala pluća veliki napor i iziskuje mnogo energije. Ubuduće će bebina pluća dobijati mnogo više krvi, a ovi nježni, prethodno tečnošću ispunjeni organi sada imaju zadatak da se te tečnosti “otarase” i počnu prenositi kiseonik do svih vitalnih organa u organizmu.

 

Prvi sat u životu bebe predstavlja period velike uznemirenosti. Poslije prvog plača, beba se uglavnom smiri kako bi osmotrila novi svijet oko sebe. Ukoliko osvjetljenje nije previše jako, beba će se truditi da otvori oči i kao da će pokušavati da osmotri lica i predmete oko sebe. Poznati nježni zvuci kao što su mamini glasovi sigurno će umiriti bebu.

 

Rođenje je zaista naporno i predivno iskustvo i nakon porođaja idealno bi bilo dozvoliti mami i bebi da odspavaju zajedno nekoliko sati. Nije neobično da beba odspava četiri do osam sati nakon rođenja, budeći se na kratko kako bi pojela samo malo mlijeka i nastavila da spava dalje.

 

Fatima, od majke Have i oca Hajrudina, nije se više probudila.

 

Hava Muhić rodila je djevojčicu u bazi holandske baze UNPROFOR-a, nakon pada Srebrenice, u noći sa 12. na 13. juli 1995. godine. Željela joj je dati ime Fatima, ali nije bilo vremena. Beba je ubijena nekoliko sati nakon rođenja. Djevojčica je službeno identificirana u decembru 2012. godine. Srebrenička beba je pronađena među pet žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice formirane u julu 1995. godine u Potočarima.

 

Ne dozvolimo da bude zaboravljena, ne dozvolimo da bude bezimena.

 

Fatima Muhić, tek rođena beba, najmlađa žrtva genocida u Srebrenici.

Odgovori