KOMŠIĆ O SUSJEDIMA: “Očigledno je da imamo malo veći problem sa dijelom vlasti u Republici Hrvatskoj nego što se to mislilo”

0

“Ako Vas ovo kojim slučajem podsjeća na žal za Cvetković-Maček planom, moguće je da ste i u pravu”

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da BiH očigledno ima “malo veći problem sa dijelom vlasti u Republici Hrvatskoj nego što se mislilo” i optužio određene krugove u Zagrebu da žele da bar deo BiH tretiraju kao jednu vrstu svoje “kolonije”.

U saopštenju, objavljenom u subotu povodom pisma koji su trojica bivših visokih predsavnika u BiH uputili šefici evropske diplomatije Federici Mogherini, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da Hrvati nemaju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Hrvatsko ministarstvo dodalo je da se, za razliku od trojice bivših Visokih predstavnika u BiH, Hrvatska ne miješa u unutrašnja pitanja BiH, već ispunjava međunarodne obaveze, u potpunosti poštujući suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njen ustavni i pravni poredak.

“Moj izbor je samo povod, a ne uzrok. Uzrok se može tražiti u želji određenih krugova u Zagrebu da ostvare ključni i dugoročni ekonomsko-politički uticaj na sva dešavanja u BiH, te da bar dio BiH tretiraju kao jednu vrstu svoje ‘kolonije’, unaprijed računajući da je drugi dio BiH već pod takvim uticajem druge države. Ako Vas ovo kojim slučajem podsjeća na žal za Cvetković-Maček planom, moguće je da ste i u pravu”, rekao je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Upitan za razloge žestoke reakcije Zagreba na istup trojice bivših visokih predstavnika i veterana medunarodne politike, te da li je medunarodna zajednica, zapravo, demaskirala namjere Hrvatske, Komšić kaže da je međunarodna zajednica to prepoznala, “ali je politika nekih krugova u Hrvatskoj tako agresivna da se ne obazire ni na primjedbe koje dolaze iz te iste međunarodne zajednice”:

“Naprotiv, ta agresivnost i bahatost ide do te mjere da pojedince koji ukazuju na svu štetnost takve politike dijela vlasti u Hrvatskoj, počinju najprimitivnije vrijeđati.”

Komšić kaže da to nije samo problem BiH.

“Za sada, samo BiH ima problem sa takvom politikom, ali uskoro će ga imati i međunarodna zajednica, pogotovo Evropska unija i Sjedinjene Americke Države, i to iz jednostavnog razloga – remete planove međunarodne zajednice za cijelu regiju”, zaključio je Komšić.

(SB/NN/Tanjug)

Odgovori