Komšić: Srbija naoružava Dodikov separatistički režim i krši Dejtonski sporazum

0

Lider Demokratske fronte Željko Komšić ocijenio je danas opasnim, kako je kazao, tobožnje unaprjeđenje saradnje između Republike Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije.

 

 

Komšić smatra da se radi o naoružavanju separatističkog režima Milorada Dodika od strane ministarstva odbrane Republike Srbije.

“Nedopustivo je da ministarstvo jedne susjedne zemlje, koja se obavezala na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naoružava Dodikov separatistički režim, pri tome ulažući 14 miliona KM. Entitet Republika Srpska nema svoju vojsku, pa se stoga postavlja pitanje da li će Vojska Republike Srbije ponovo dejstovati u Bosni i Hercegovini. Mi vrlo dobro znamo kako su se ta dejstva u prošlosti manifestovala, genocidom i etničkim čišćenjem”, rekao je Komšić.

Komšić je dodao da je zabrinjavajuća odluka o uništenju 8.300 tona municije i 40.000 pušaka u vlasništvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dok istovremeno Srbija naoružava Dodikov militaristički nastrojen režim, te ističe da se ovakav Sporazum Srbija uopće ne može potpisati sa enitetom.

“Takva vrsta Sporazuma jedino se može potpisati sa državnim institucijama, sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, Vijećem ministara i državnim parlamentom, jer je to tako definisano po zakonu koji reguliše zaključenje međunarodnih sporazuma i ugovora. Unilateralni pokušaj potpisivanja Sporazuma je skandalozan. Stoga pozivam Predsjedništvo BiH na promptnu reakciju i na zaštitu interesa države”, zaključio je Komšić.

 

 

(Radio Sarajevo)

Odgovori