Čuvajmo Srebrenicu

Komšić: Za ovo život dajem, Dodik nas neće zaustaviti

Ljudi su lijepo rekli, zovite kako hoćete, samo ga pošaljite. Završili smo tu priču. Biće malo nezgodno, Nova je godina, ali samo neka ide. Dakle, suština je u tome da je NATO-u taj dokument znak da je BiH krenula u MAP.Kazao je da ovaj dokument aktivira pregled odbrane.

Kazao je da ovaj dokument aktivira pregled odbrane.

“To je usvojilo prošlo Predsjedništvo. Ja sam im zahvalan na tome. A u pregledu odbrane stoji da je BiH u MAP-u s aktivacijom pregleda odbrane.

Pazite, to su autonomne odluke naših organa – Predsjedništva BiH u onom i u ovom sazivu. Mislim da za tu priču, samo za tu priču vrijedi politički poginuti. A da ne pominjem ovu suštinsku o Izbornom zakonu.”

Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić je rođen 1964. godine u Sarajevu, gdje i danas živi sa suprugom Sabinom i kćerkom Lanom. Školovao se u Sarajevu i diplomirao na Pravnom fakultetu 1988. godine. Dobitnik je „Zlatnog ljiljana“, najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH.

Od početka 1996. godine, kada se demobilisao, pa do 1998. radio je u Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH (FBiH). Potom preuzima dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a na izborima 2000. godine je izabran za vijećnika, potom i za načelnika Općine Novo Sarajevo, gdje ostaje na dužnosti do jeseni 2001. godine.

Komšić je 2001. imenovan za prvog ambasadora samostalne Bosne i Hercegovine u Beogradu (tadašnja Savezna republika Jugoslavija), ali tu dužnost napušta u proljeće 2003. godine.

Potom radi kao direktor u preduzeću „Revicon“, da bi poslije preuzeo dužnost zamjenika gradonačelnik Sarajeva. Na lokalnim izborima 2004. opet je izabran za načelnika Novog Sarajeva.

Osvojivši nešto više od 116.000 glasova, kao kandidat iz reda hrvatskog naroda ulazi u Predsjedništvo BiH i postaje najmlađi član kolektivnog šefa države. Četiri godine poslije ponovo osvaja mjesto u Predsjedništvu sa 337.065 glasova.

Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP), u kojoj je bio 15 godina, napušta 2012, a godinu dana poslije osnovao je stranku Demokratska fronta (DF).

Ušao je u Predstavnički dom Parlementarne skupštine BIH sa 42.407 glasova. Mandat člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda osvojio je i na Općim izborima 2018. godine.

Prema imovinskom kartonu iz 2014. godine, Komšić je vlasnik stana u Sarajevu u vrijednosti od 150.000 KM. Njegova supruga Sabina prijavila je suvlasništvo sa bratom nad vikendicom i jednim dulumom zemljišta koje su naslijedili od roditelja. Supruga Sabina je suvlasnica i apartmana na Vlašiću.

Komšić je zadužen kreditom od 105 hiljada KM, koji bi trebao otplatiti 2026. godine.