KOMŠIĆEVA IZJAVA ODJEKNULA U HRVATSKOJ: “BiH se odbranila 1993. i odbranit će se opet”!

0

Reakcija predsjednika Demokratska fronta (DF) Željko Komšić na istup Bože Ljubića i njegovu prijetnju raspadom BiH, izazvala je veliku pažnju hrvatskih medija.

 

 

Velika većina vodećih hrvatskim medija prenijela je stavove Bože Ljubića ali i reakciju Željka Komšića, ističući u prvi plan kako je lider DF-a “oštro uzvratio Ljubiću” postavivši pitanje “čime to prijeti zastupnik Ljubić iz sabora susjedne države”?.

Primjerice, vodeći Jutarnji list, objavio je tekst na udarnom mjestu svog portala, ističući u naslovu dio Komšićeve izjave da se “BiH odbranila 1993. i da će se odraniti opet”.

Komšić je oštrom izjavom reagirao na Ljubićev istup na regionalnoj televiziji N1 kada je on u srijedu u svojstvu predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) upozorio na neprihvatljivost novog zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH u obliku u kojemu ga je prošle sedmice usvojio Zastupnički dom entitetskog parlamenta bez glasova zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990.

“Ovaj prijedlog je protiv ustava, on derogira ustav i Ustavni sud BiH na taj način da ovlasti BiH prebacuje na razinu entiteta”, izjavio je Ljubić sudjelujući u televizijskom programu iz Zagreba gdje je boravio.

Zakon o izbornim jedinicama kakvoga je predložilo pet stranaka uključujući tu i Komšićev DF predviđa model izbora zastupnika u federalni Dom naroda koji je, po ocjeni hrvatskih stranaka, protivan presudi Ustavnog suda BiH iz 2016. i to stoga jer ponovo nudi mehanizam po kojemu bi se iz svake županije/kantona birao barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda u entitetski Dom naroda, kako je to predviđeno i važeimm Ustavom Federacije BiH.

Osnova za raspodjelu mandata pri tom bi bio popis iz 1991. godine što u dva HDZ-a također smatraju neprihvatljivim. Njihov je zahtjev da u klubovima naroda u Domu naroda budu zastupnici iz onih županija u kojima je jedan narod u relativnoj ili apsolutnoj većini te da se mandati trebaju podjeliti na osnovu popisa iz 2013. kao i da se to pitanje uredi izmjenama izbornog zakona koje bi donio državni parlament.

Ukoliko bi takav zakon na neki način ipak stupio na snagu Ljubić smatra kako bi to dovelo do ogromnih problema a već i samo insistiranje na zakonu neprihvatljivim za jedan narod drži veoma opasnim po opstanak BiH kao države.

“Ja se bojim tog kraja, bojim se da bi to predstavljalo raspad BiH jer znam da se to ne bi moglo provesti na miran način”, kazao je Ljubić.

Dan nakon toga Komšić je medijima poslao ljutitu izjavu pod naslovom: “Čime to Ljubić prijeti iz sabora susjedne države”.

“Baš me zanima čime to prijeti zastupnik Ljubić iz sabora susjedne države. Znači li to da Hrvatska sprema novu agresiju na BiH zbog toga što joj se ne sviđa neki prijedlog zakona u BiH i na kršenje Daytonskog sporazuma? Ako je tako neka Ljubić, Čović i zagrebačka kompanija prestanu plakati i otužno prijetiti. BiH se odbranila 1993. i odbranit će se opet”, prenijeli su hrvatski mediji Komšićevu poruku.

Uz to, hrvatski mediji ističu Komšićev poziv svim zainteresiranim političkim strankama da sada “po svaku cijenu insistiraju na konačnom usvajanju predloženog zakona” uz napomenu kako je Komšić rekao da se “nakon toga neće dogoditi ništa od onoga o čemu govori Ljubić”.

 

 

IZVOR: S-B

Odgovori