Home Novosti BiH KONCENTRACIONI LOGORI U ZVORNIKU: Objavljujemo naredbe Vojske RS za osnivanje logora

KONCENTRACIONI LOGORI U ZVORNIKU: Objavljujemo naredbe Vojske RS za osnivanje logora

Dušan Vučković-Repić,komandant paravojne jedinice "Žu-ta osa" šikanira zarobljenike iz Zvornika.

Zvornik je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, koja je izvršena 1992. godine, prtrpio jedan od najtežih zločina, počinjenih u Podrinju, u povijesti. Za samo nekoliko dana ovdje je ubijeno skoro 2.000 civila. O tim zločinima se mnogo pisalo, neki su presuđeni, a većina njih je još uvijek neprocesuirana.

 

 

Tvornica opekarskih proizvoda Novi izvor u naselju Karakaj, nedaleko od Zvornika, bila je jedan od najokrutnijih logora u povijesti ratovanja. Na ovoj lokaciji i u Tehničkom-školskom centru, na samo stotinjak metara dalje, u aprilu i maju 1992. godine, bilo je mučeno, a nakon toga ubijeno, najmanje 400 osoba. Kroz ova dva logora prošlo je najmanje 1.600 zvorničkih civila. Svjedoci, Srbi iz Zvornika, pred domaćim i stranim sudovima iznosili su svoja saznanja o tome da su u opekarskim pećima ove tvornice u dva navrata 1992. i kasnije 1995. godine spaljena mnoga tijela ubijenih civila kako bi se prikrili zločini. Taj broj se, prema ovim izvorima, kretao oko stotinu, a otprilike toliko tijela je tretirano živim krečom u Malom Zvorniku, u Srbiji, gdje i danas postoji i radi Tvornica kreča.

 

U namjeri da se uklone tragovi zločina tokom 1992. ali i 1995. godine kada su ubijani Srebreničani, u jezero crvenog mulja u Klisi, obogaćenoga relativno visokom koncentracijom lužine koja se ispušta iz Tvornice glinice, bačena su mnoga tijela. Nažalost taj broj nikada neće biti utvrđen, jer je su svi tragovi zauvijek uništeni. Dokumenti koje donosimo, a do kojih je u posjed došao Tribunal u Hagu, svjedoče da su u Podrinju zvanično osnivani logori. Naredbu za osnivanje nekih logora potpisao je general Svetozar Andrić.

 

 

 

(Podrinje.Online)

Previous articleDjevojčicu pretukli u školi jer je muslimanka /VIDEO/
Next articleZvornik: Preminuo Nezir Dardagan koji je pretučen na Bajram prije četiri godine
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.