Čuvajmo Srebrenicu

Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske posjetio Srebrenicu

U posjeti Srebrenici danas je boravio, jedanaesti po redu, konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske.

 

„Da se nikad ne zaboravi” poruka je s kojom dolazi 270 Bošnjaka i njihovih prijatelja u Srebrenicu.

– Ove godine imamo oko 270 sudionika. Jedan dio je iz Dubrovnika, jedan dio iz Splita, te iz Zagreba. Ovdje su učesnici svih generacija. Nama je cilj da dovedemo mlade ljude u Srebrenicu i Bosnu da vide šta se to dešavalo na ovim prostorima. Mi moramo razmišljati o budućnosti, približiti se jedni drugima, i pogotovo ne želimo da mladi prolaze ono kroz što je moja generacija. Mi moramo živjeti zajedno i možemo. Zbog toga je bitno dolaziti u Srebrenicu. U ovom konvoju je 30 % Bošnjaka, a ostalo su pripadnici drugih naroda – rekao je Ekrem Bećirević, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).

Hana Mustafa i Ivana Metić su prijateljice, te prvi put dolaze u Srebrenicu.

– Došli smo ovdje da prenesemo poruku mira i ljubavi kako iz zagrebačke džamije, tako iz pravoslavne i katoličke crkve. Želimo dati podršku narodu koji je propatio – kaže Hana Mustafa, a Ivana smatra da je bitno dolaziti u Srebrenicu, i naučiti lekcije iz prošlosti.

– Bitno je da se govori o prošlosti, doći i vidjeti ono o čemu smo čuli. Teško je i zamisliti sve što se dešavalo, ali govoriti se mora – smatra Ivana.

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, dočekao je učesnike XI konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja u Potočarima. – Ovo je jedanaesti po redu konvoj u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba. Oni dolaze iz Hrvatske sa jasnom porukom da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici. U ovom konvoju nisu samo Bošnjaci, nego su tu i Hrvati, i drugi pripadnici naroda. Mi kao opština Srebrenica imamo dobru saradnju sa gradom Zagrebom. Oni pomažu Srebrenici, a svake godine naša djeca idu na more zahvaljujući gradonačelniku zagreba – rekao je Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Učesnici konvoja mladih Bošnjaka su posjetili i Memorijalni kompleks Veljaci u Bratuncu gdje su odali počast žrtvama genocida.

RTV Srebrenica