Čuvajmo Srebrenicu

KOPRIVOM protiv išijasa – uzroci i liječenje išijasa

Išijas karakteriše bol koji se širi na putu bedrenog nerva, od donjeg dijela leđa do kukova. zadnjice i kroz noge. Najčešće se javlja kada kost na kičmi pritiska dio nerva. To izaziva upale, bolove i često utrnulost u zahvaćenoj nozi..

UZROCI I LIJEČENJE IŠIJASA 

Pojavljuje se kada živac postaje stegnut, obično zbog pritiska diska u kičmi ili prevelikog rasta kosti na pršljenu. Rijeđe je živac pod pritiskom tumora ili je oštećen bolešću (dijabetes).

Ako bol ne jenjava s vremenom, ljekar može preporučiti:

  • lijekove protiv upale
  • relaksante za mišiće
  • narkotike
  • antidepresive
  • fizikalnu terapiju – obično uključuje vježbe koje pomažu u popravljanju držanja, jačaju mišiće koji podržavaju leđa i poboljšavaju fleksibilnost.
  • operaciju – ova mogućnost je obično rezervisana za slučajeve kada ugroženi nerv izaziva određene slabosti, inkontinenciju bešike i crijeva, ili kada se bol postepeno pojačava ili se popravlja sa drugim terapijama.

IZ RIZNICE NARODNOG TRAVARSTVA

Pošto svaki pokret izaziva bol, treba mirovati na tvrđem i ravnom krevetu s blago savijenim nogama. Preporučuju se sljedeći preparati:

Kopriva (pune kupke) 

Uzeti što više icjeckane svježe korpive ili 300 g suhe i staviti u 5 litara hladne vode. Ostaviti da odstoji 12 sati, a zatim zagrijati da proključa. Procijediti i dodati u već pripremljenu vodu za kupanje. U kadi ostati 20-30 minuta, ne brisati se nego odmah leći u krevet i tako ostati jedan sat. Ovom kupkom postiže se odličan uspjeh.

Mješavina grana paprati i smreke

Primjenjivati sjedeće kupke u trajanju od 10-20 minuta. Iz iskustva mnogih, može se reći da je ovo najbolji lijek protiv išijasa.

Čajna mješavina

Djelovanje prethodno navedene kupke pojačava se uzimanjem mješavine čaja od jednakih dijelova kantariona, končare, listova zove i listova breze. Dnevno popiti 3-6 šolja ovog čaja.

Svježa kopriva

Masirati bolesno mjesto svježom koprivom odozdo prema gore. Djeluje čudotvorno..

Pacijenti koji osjećaju jak bol i 6 nedjelja poslije tretmana možda će morati na operaciju, da bi se smanjio pritisak na nerv.

Loading..