Košarac: SDS priznaje genocid u Srebrenici

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom, a koji je utvrdio Savjet ministara, dovoljno govori o politici koju zastupa SDS.

Čini mi se da SDS na ovaj način priznaje genocid u Srebrenici”, rekao da Košarac i pozvao rukovodstvo SDS-a da osudi ponašanje svojih “hipotekarnih ministara u Savjetu ministara BiH“, te da zajedno sa SNSD-om glasaju protiv ovog zakona kada dođe u parlamentarnu proceduru.

Copy

 

On je rekao da SDS ima dovoljno vremena, ali ne zna da li imaju političke hrabrosti da se suprotstave predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i onemoguće usvajanje ovog zakona koji je štetan za Republiku Srpsku.

 

Košarac je pozvao “Mladena Bosića da se njegovi ministri, na temelju ovakvog ponašanja, na dostojanstven način obrate srpskim porodicama i žrtvama ovog rata i upute izvinjenje”.

 

Postoji dokument u kojem je Ministarstvo pravde Republike Srpske navelo svoje mišljenje, jasan stav i primjedbe na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a imamo i stav Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koji je pozitivan na ove izmjene. Taj stav je potpisao zamjenik ministra Predrag Jović, član SDS-a. To dovoljno govori o politici koju zastupa SDS“, istakao je on.

 

Košarac je poručio da u Srebrenici nije bilo genocida i da ta tvrdnja ne može biti predmet krivičnog gonjenja, kako je predviđeno Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

 

N1

Komentari su zatvoreni