KRAJ POLITIČKE KARIJERE PREDSJEDNIKA „SVIH HRVATA“: Nakon opstrukcija formiranja vlasti, ucjena i skandala, Dragan Čović konačno pada, dolaze mu glave ljudi iz vlastitih redova…

0

Nebrojeno puta do sada „Slobodna Bosna“ je pisala o pogubnoj politici predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića

Pisali smo o njegovom neprirodnom koaliranju s Miloradom Dodikom, upozoravali na otvorene opstrukcije uspostavljanja vlasti na federalnom i kantonalnim nivoima, ucjenama oko usvajanja diskriminirajućeg Izbornog zakona, skandaloznim odbijanjem poštivanja presuda Međunarodnog kaznenog suda, i brojnim drugim skandalima i političkim posrtajima lidera HDZ-a BiH. Jedan od najnovijih skandala je slučaj „badžo“, o kojem bruje mediji u regionu, ali i cijeli Mostar, koji se zgražao nad rodijačko-partijskim vezama koji su umalo izazvali kolaps kompletnog zdravstvenog sistema u najvećem gradu Hercegovine. Na svu sreću, liječnici u Mostaru, kako sada stvari stoje, uspjeli su hitnom reakcijom spasiti stvar, no još uvijek se čeka izvještaj istražnih organa koji bi, ukoliko ne bude opstrukcija sa viših razina, trebali otkriti ko je kome „sredio“ koronavirus u Mostaru, ali i gdje je i koliko puta putovao prvozaraženi poduzetnik i je li slagao da se zarazio u Mostaru.

Najnoviji u nizu skandala koji se povezuju sa predsjednikom najveće nacionalne partije u Hrvata je onaj vezan za odluku Herceg-bosanske županije, iliti Kantona 10, čiji je župan Ivan Jozić, inače prekaljeni član HDZ-a BiH donio odluku da je na teritoriji tog kantona zabranjen ulazak državljanima BiH.

Odmah su uslijedile hitne reakcije federalnog premijera Fadila Novalića i ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji su najavili podizanje krivičnih prijava protiv čovjeka koji na teritoriji BiH zabranjuje ulazak državljanima BiH.

Radončić, koji je predsjednik Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje Bosne i Hercegovine, potvrdio je da je primio navedene zahtjeve koje potpisuje zapovjednik Stožera, i župan Kantona 10 Ivan Jozić.

– Dok se mi borimo sa koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima. Danas je stigao Zahtjev zapovjednika Kriznog stožera “Hercegbosanske županije” i, vjerovali ili ne, Zapovjedi kojom se “zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”. Ne samo da ovaj Zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta, poručio je Radončić i zaključio:

– Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni.

Taj akt bez presedana, kao i onaj skandal iz Tomislavgrada, gdje nije ispoštovana izborna volja birača, kada na funkcije nisu izabrani političari HDZ-a BiH koje je izabrao narod svojim glasovima, posljednji je u nizu skandala koji će na koncu rezultirati političkim krahom Dragana Čovića.

Čoviću glave neće doći “službeno Sarajevo”, međunarodna zajednica ili neki drugi strani faktor. Njegova suverena vladavina u posljednjih 17 godina biće urušena od strane njegovih ljudi, a prvi su na potezu birači na općinskim izborima u oktobru ove godine, koji će imati šansu kazniti Čovićeve katastrofalne poteze, opasne presedane i nebrojene skandale bez premca.

(SB)

Odgovori