Kremer, bivši hirurg, traži dječaka Hasana kojeg je operisao 1995. prije pada Srebrenice

Gerry Kremer je radio kao hirurg u holandskom bataljonu u Potočarima uoči pada Srebrenice u julu 1995. godine. Događaji iz Srebrenice te ’95. su ostavili velikog traga u njegovom životu. Na mnoge načine, kako je kazao za Anadolu Agency (AA), pokušali su pomoći nevinim civilima. Međutim, nekada je to bilo i neizvodljivo.

 

 

 

Kremer se nakon te kobne ’95. nekoliko puta vraćao u Srebrenicu. Dva puta je učestvovao i u Maršu mira koji se organizuje u znak sjećanja na hiljade muškaraca i dječaka koji nisu preživjeli “put spasa” od Srebrenice do slobodne teritorije.

Bivši holandski hirurg ovih dana pokušava doći do informacija o jednom dječaku kojeg je operisao u februaru 1995. godine u Srebrenici. Zove se Hasan Mehmedović, a Kremer želi znati da li je preživio genocid u Srebrenici.

– Hasana sam upoznao u februaru 1995. godine. Imao je problem sa rukom i poslao mi ga je doktor Ilijaz Pilav – ispričao je Kremer za AA.

Hasan je imao ranu od granita na ruci.

– Njegova radijalna kost je bila slomljena i preostali dijelovi nisu bili povezani, kao što mi kažemo u medicinskom smislu pseudoartroza. Operisao sam ga, učvrstio sam radijalnu kost s pločom i vijcima i presadio u taj dio kosti iz boka. Stavio sam gips koji sam uklonio nakon šest mjeseci – kazao je Kremer.

Dakle, gips je skinuo u danima prije pada Srebrenice. Hasan mu je ostao duboko urezan u sjećanje i želi znati da li je uspio preživjeti genocid u Srebrenici.

– Želim da ga pronađem, želim da znam da li je živ i kako se njegova ruka oporavila – poručio je Kremer.

Bivši holandski hirurg je u šest mjeseci, koliko je proveo u Srebrenici 1995. godine, uradio mnogo operacija kako u bolnici u ovom gradu tako i u Potočarima.

Maršu mira se pridružio 2005. i 2010. godine. Također, još dva puta je posjetio Srebrenicu, posljednji put u februaru ove godine.

– Sva ta dešavanja su u potpunosti imala efekat na moj život. Još imam mnogo uspomena i sjećanja. Najtužniji trenutak je bio kada nam je jedan otac dao svoje dijete od nekoliko godina da se pobrinemo za njega jer su njega odvajali nasamo – prisjetio se Kremer.

Tu djevojčicu su mnogo godina kasnije pronašli u Srebreniku. Živjela je sa majkom. Otac se nikada nije vratio. Nije preživio srebrenički genocid.

 

 

Faktor.ba

Komentari su zatvoreni