Krije se u Rusiji: Raspisana potjernica za osumnjičenim za zločine u Srebrenici

Protiv osumnjičenog za ratne zločine u Srebrenici za kojeg se pretpostavlja da se nalazi u Rusiji raspisana je međunarodna potjernica, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

U Tužilaštvu nisu željeli objaviti ime osobe za kojom je raspisana potjernica, ali su naveli da imaju posredna saznanja da se u Rusiji nalazi i jedan svjedok koji se potražuje u drugom predmetu ratnog zločina.

Iz Suda BiH su naveli da njihova pisarna ima evidenciju potjernica, ali ne po parametrima gdje se osumnjičeni ili optuženi nalazi, javlja BIRN BiH.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, preko Interpola Sarajevo, vrši raspisivanje međunarodnih potjernica u okviru međunarodne policijske saradnje, a koje se raspisuju na zahtjev pravosudnih organa u BiH.

-U skladu s odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima daljnja procedura je da se po pronalasku traženog lica, te njegovog lišenja slobode u inozemstvu i naknadno potvrđenoj identifikaciji, i nakon određivanja pritvora u cilju ekstradicije u zemlji gdje je traženo lice pronađeno, putem Ministarstva pravde BiH dostavlja odgovarajuća ekstradicijska dokumentacija – navodeno je iz Direkcije.

Dodali su da se po odobrenju ekstradicije dogovara se termin i modus ekstradicije tražene osobe između dva ureda Interpola.

U Rusiji je 2005. godine uhapšen Dragan Zelenović, koji je prebačen u Haški tribunal, koji ga je nakon priznanja krivice i sklapanje sporazuma osudio na 15 godina za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Foče. Zelenović je bio u bjekstvu više od devet godina.

Komentari su zatvoreni