Čuvajmo Srebrenicu

Kriza i u RS odrazit će se negativno na izbore: Stanje u SDA Srebrenica i Zvornik nikad gore, povjereništva ništa ne rade

Kriza kroz koju trenutno prolazi SDA u Federaciji BiH, u velikom mjeri odražava se i na stranačku infrastrukturu na prostoru manjeg bh. entiteta Republika Srpska. Posebno u Podrinju, gdje je SDA uvijek bila najjača stranka i imala najveće uporište među povratnicima.

 

 

Sve je počelo izlaskom državnog poslanika Sadika Ahmetovića iz stranke, a potom i Nedima Čivića poslanika u NSRS. U nekoliko opštinskih organizacija uvedeno je povjereništvo, a prva na udaru bila je Srebrenica nakon lokalnih izbora, gdje se situacija još uvijek ne smiruje.

Trenutno na čelu povjereništva nalazi se aktuelni potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, koji je ujedno i predsjednik OO SDA Bratunac. Uporno se pokušava poslati slika, kako je situacija pod kontrolom, da su se strasti smirile i kako su odnosi unutar srebreničke SDA bolji.

Međutim, činjenica da od 2016. godine kada je i uvedeno povjereništvo, nije izabrano novo rukovodtvo, najbolje govori kakva je situacija u Srebrenici. Srebrenička SDA ni u Skupštini Opštine nema jedinstvo u samom klubu, tako da predsjednik Skupštine Alija Tabaković nema kontrolu nad dva odbornika od ukupno njih pet.

Ništa bolja situacija nije ni u zvorničkoj SDA, gdje je također uvedeno povjereništvo prošle godine. Stranku je osim Nedima Čivića koji je bio i na čelu zvorničke SDA napustio veći broj članova.

Iako je situacija unutar bratunačke SDA na čelu sa Ramizom Salkićem naizgled mirna, nezadovoljstvo članstva vidljivo je na izborima za savjete u mjesnim zajednicama, gdje je SDA izgubila u dvije od tri najveće mjesne zajednice sa većinskim brojem povratnika.

Trenutna kriza kroz koju prolazi SDA i u entitetu RS, zasigurno će se odraziti i na rezultate predstojećih oktobarskih izbora.

 

 

(E.I./Index.ba)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.