Čuvajmo Srebrenicu

LESS IZAZVAO BURNE REAKCIJE DOMAĆE JAVNOSTI: “I Karadžić je tvrdio da se ‘muslimani ne mogu odbraniti'”!

Kontroverzni Timothy Less, bivši britanski diplomata i voditelj projekta “Studije dezintegracije” Centra za geopolitiku Univerziteta Cembrige, omiljeni sagovornik medija u Srbiji i bh. entitetu RS, koji već godinama priča o “neminovnoj” podjeli Bosne i Hercegovine i kraju multietničkih država na Balkanu, izjavio je za Face TV da “Bošnjaci ne mogu braniti BiH, te da će Srbija dati Kosovo za RS”.

“To je plan”, rekao je čovjek koji je prije nekoliko godina u intervjuu NIN-u “samouvjereno prorekao krvavu budućnost ovog dijela Europe”.

Less je “istraživač” kojeg mnogi optužuju “da sa balkanskim nacionalistima sniva snove o prekrajanju granica na prostoru bivše Jugoslavije”.

Tačno 29 godina od kako je herojski odbranjen glavni grad, Less tvrdi:

“Moguć sukob oko Brčkog, Mostara i Kosovske Mitrovice”, istakao je Less.

Ovakvi stavovi, očekivano, izazvali su brojne reakcije.

Propitujući zašto se u Sarajevu otvara medijski prostor za “jeftine lobističke prostitutke”, direktor Memorijalnog centra Potočari, dr. Emir Suljagić je ovakve poruke “istraživača” iz Velike Britanije usporedio sa Karadžićevim zlokobnim prijetnjama u Skupštini RBiH 17. oktobra 1991. godine.

“Muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje”, podsjetio je Suljagić na zlokobnu najavu genocida.

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac, jedan od heroja odbrane Sarajeva, i svjedok protiv zločinca Kardžića je, također, primijetio:

“Karadžić je ‘91. tvrdio da se “Muslimani se ne mogu odbraniti ako dođe do rata ovdje”. Timothy Less danas kaže da se mora Srbiji dati pola Bosne koju Bošnjaci ne mogu odbraniti, jer nemaju vojsku. Radovan će umrijeti u zatvoru, a imao je i Srbiju i vojsku. Ne mogu? Ne, nego hoće(mo) li”.

Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse, osudio je retoriku koja se plasira u medijima s ciljem, vjeruje, širenja defetizma.

“Taj Less ponavlja ono što je Radovan govorio 1991. godine. Teorija da se ne možemo braniti je bila integralni dio pripreme za rat. Demoralizacija i defetizam su preduslov za raspad BiH “, naveo je Bajrović.

“Less iznosi tezu koju sam i negira i on kaže da ne može, ali onda da može. To je isto kao da bih ja sad rekao da bi oženio Marilyn Monroe, ali ne mogu jer je umrla. Ljuti me kad ovakvim likovima poput ovog Lessa ne postavi pitanje zna li on koja je nastarija država na Balkanu. Prema tome Bosna kao država bila i ostala takva kakva jeste, multietnična”, izjavio je za “Avaz” Selim Bešlagić, ratni gradonačelnik Tuzle.

“Ovaj Timothy Less, koji je od “ako bude prekrajanja granica biće rata” prije godinu dana, došao do “neće biti rata ako dođe do prekrajanja granica”… Sve mi se čini da je došao na nečiji platni spisak”, napisao je jedan od Twitteraša.

“Onaj diplomata mi ne ulijeva povjerenje, njegov pogled santa leda, sve mi govori da je on u grupi koja pomaže Vučiću i Srbima. Nisam mogla da ga saslušam do kraja. Da li je Blair (bivši premijer Velike Britanije op. “SB”) još sa ekipom Vučićev savjetnik? Sve ovo sa Srbijom i usponom je pomoć iz vana”, napisala je Jasminka Čustović na Twitteru.

(Radiosarajevo.ba)

Komentari su zatvoreni