LJUBIĆ OTKRIO SVOJE NAMJERE: “Najmanje tri entiteta, možda i deset; jedina građanska stranka u BiH je možda…”

0

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je večeras za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionisati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja. Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Evropskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom tretnutku.

”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi… Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, niko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije. Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on.

Ljubić je istakao i da u Bosni i Hercegovini ”ne postoje građanske stranke” prema evropskim standardima. Prema Ljubićevom mišljenju, jedina stranka u BiH koja bi ”možda mogla idenficirati” takvom, jeste – Naša stranka.

(N1 / SB / ZS)

Odgovori