Čuvajmo Srebrenicu

MACRON STIŽE U SRBIJU I DONOSI ŠOKANTNE VIJESTI: Ovo bi moglo promijeniti kompletnu situaciju na Balkanu…

Macronu ne smeta prijedlog o razmjeni teritorija ili promjene linije razgraničenja ako to prihvate ostale države u regiji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron će danas posjetiti Srbiju. Jedna od tema razgovora sa srbijanskim predsjednikom će biti Kosovo, piše Al Jazeera Balkans.

Nekoliko dana prije nego što će posjetiti ovu susjednu zemlju, predsjednik Francuske je poručio da ne podržava proširenje Evropske unije dok se ona ne konsolidira.

Macron i Vučić će razgovarati o odnosima Srbije i Kosova. Kako navodi Al Jazeera Balkans pozivajući se na medije u Srbiji, Macronu ne smeta prijedlog o razmjeni teritorija ili promjene linije razgraničenja ako to prihvate ostale države u regiji.

Bit će potpisano 20 sporazuma, među kojima je pet vezano za naoružanje i vojnu opremu. Ovo je prva posjeta francuskog predsjednika Beogradu od 2001. godine, piše Al Jazeera Balkans.

Povezani članci

Posjeta Emanuela Makrona Srbiji predstavlja obnavljanje “distanciranih veza”, ocjenio je list Figaro pitajući se da li će francuski predsjednik obnoviti veze sa sada “drugačijom” Srbijom zbog protesta građana koji zahtjevaju slobodu i osuđuju nepotizam.

U tekstu pod naslovom “Macron obnavlja kontakt sa Beogradom”, Figaro prenosi da će tokom njegovog boravka biti riječi o ekonomskoj saradnji, zastoju u dijalogu izmedju Beograda i Prištine i evropskim integracijama, a list podsjeća i na francusko-srpsko prijateljstvo.

Figaro ocjenjuje da će vjerovatno centralna tema razgovora biti pitanje normalizacije odnosa izmedju Srbije i Kosova. Pariski list je podsjetio na carinske namete od 100 odsto koje je kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo prije sedam mjeseci na proizvode iz Srbije i BiH, kao i njegov zahtjev za priznavanje Kosova.

“Dijalog izmedju Beograda i Prištine je u zastoju. Čini se da Makron i Vučić pristaju na rješenje zasnovano na razmjeni teritorija”, naveo je list.

“Medjutim, neophodno je ubijediti javno mnjenje Kosova, kako Albance tako i Srbe, koji su protiv tog rješenja iz različitih razloga. Tome se protivi i Berlin jer se strahuje od ponovnog otvaranja Pandorine kutije nacionalizma. Ta razmena bi značila stavaranje jednoetničkih država. To je rizik koji bi mogao da se amortizuje ukoliko bi se ubrzala perspektiva prijema regiona u članstvo u Evropskoj uniji (EU)”, ocijenio je Figaro.

(SB)

Loading..