Majke Srebrenice Kolindi: Smatrale smo Vas kraljicom Balkana, ali grdno smo se prevarile

Majke Srebrenice uputile su pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović povodom njenih posljednjih izjava o porastu islamskog radikalizma u BiH kojima, kako su kazale, nanosi ogromnu štetu BiH i njenom evropskom putu, kao i odnosima između Bošnjaka i Hrvata.

– Dugo smo razmišljale hoćemo li Vam se obratiti, ali s obzirom da Vi ne posustajete u iznošenju opasnih neistina o BiH i Bošnjacima prinuđene smo na to. I sami znate da smo Vas nekada smatrale i oslovljavale “kraljicom Balkana” i u Vama vidjele nadu za bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile – navodi se u pismu.

Majke Srebrenice naglašavaju da izjave hrvatske predsjednice o BiH i Bošnjacima, koji su najveća žrtva stradanja na ovim prostorima, te pokušaj da se od njih naprave teroristi, ekstremisti i nekakva „islamska prijetnja Evropi“ neodoljivo podsjećaju na period koji je prethodio agresiji na BiH.

-Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. Ne znamo da li ste svjesni koliku štetu pravite BiH i njenom evropskom putu Vašim neistinitim izjavama, jer šta će Evropi „zemlja sa potencijalnih 10.000 terorista“. Time ste obeshrabrili investicije u ovoj zemlji, tjerate turiste iz BiH, a najveću štetu nanosite odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH – kaže se u pismu.

-Smatramo da su Vaša retorika i Vaša nimalo prijateljska politika koju u posljednje vrijeme vodite prema BiH i Bošnjacima u dobroj mjeri inspirisale vlasnika kafane iz Kiseljaka Miljenka Goluba. Ako ste već poslali obavještajne službe u BiH da Vas izveštavaju o nekakvim islamskim ektsremistima, baš nam je čudno da ne znate da je pomenuti kafandžija 5. augusta u noćnim satima napao Jasminu Kurt i njenu maloljetnu kćerku samo zato što je muslimanka i što je nosila mahramu na glavi, i to u prisustvu njenog muža ratnog vojnog invalida – navodi se.

Majke Srebrenice pitaju predsjednicu Hrvatske da li svjesna da svojom politikom pravi atmosferu u kojoj će ovakvi slučajevi postati svakodnevnica.

– Gospođo Kolinda, pozivamo Vas, kao majke Srebrenice, da prestanete nanositi štetu nama u BiH jer od prvog susjeda i prijateljske zemlje ničim to nismo zaslužili. Nemojte ponovo prizivati zlo kojem smo svi svjedočili 90-tih godina prošlog stoljeća. Sljedeći put prije nego što olako date izjavu sjetite se naše dobrodošlice i poštovanja koje smo Vam iskazali u Srebrenici. Uprkos svemu, pozivamo Vas da nas ponovo posjetite, da zajedno obiđemo BiH i da se sami uvjerite da naša zemlja i naš narod nisu nikome nikakva prijetnja – navodi se u pismu.

Faktor.ba

Komentari su zatvoreni