Majke Srebrenice: Nećemo odustati od borbe da se nekažnjeno negira genocid

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa izražavaju ogorčenost zbog toga što se, kako navode, iskorištava svaka prilika da se spriječi razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH i Prijedloga zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH.

 

 

 

Iz ovih udruženja ističu u saopćenju da su prijedlozi ovih zakona, kojima su dali podršku zajedno s 35 drugih udruženja i nevladinih organizacija u BiH, od izuzetne važnosti za BiH i u skladu su s principima međunarodnog prava i povelje Evropske komisije.

Naime, kako navode, ove izmjene podrazumijevaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima i zakonsko sprečavanje i kažnjavanje javnog odobravanja, poricanja i teškog umanjivanja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti, i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

– Nikada nećemo odustati od istine i pravde koja podrazumijeva pravnu borbu da se spriječe osuđeni ratni zločinci da uživaju u političkim foteljama i da se nekažnjeno negira genocid i ratni zločini – poručuju iz udruženja žrtava.

 

 

 

 

INS.ba

Komentari su zatvoreni