Mark Pritchard: Ne treba otvarati srebreničke rane zbog političke koristi

0

Odluka Vlade Republike Srpske da poništi izveštaj svoje komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine žalosna je i predstavlja kratkoročan potez koji će služiti samo produbljivanju podjela i sprječavanju pomirenja, saopštila je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS za jugoistočnu Evropu Mark Pritchard izjavio je da “činjenice utvrđene u izvještaju iz 2004. godine nisu sporne”, da su ih potvrdili međunarodni i domaći krivični sudovi i da “rane srebreničke tragedije ne treba ponovo otvarati radi kratkoročne političke koristi”.

“Lideri Bosne i Hercegovine moraju da izbegavaju nacionalističku retoriku koja dovodi do podela pred opšte izbore u oktobru”, naveo je Prichard.

On je pozvao poslanike Narodne skupštine RS da ponovo razmotre donesenu odluku u cilju pomirenja i da se fokusiraju na pitanja od značaja za građane BiH, pre svega na ekonomski prosperitet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv korupcije.

Narodna skupština RS odbacila je 14. avgusta glasovima srpskih poslanika Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice jula 1995. godine, u kojem se priznaju masovna ubistva Bošnjaka od srpskih snaga. Izvještaj je objavila Komisija Vlade RS 2004. godine.

Poslije odluke skupštine, Vlada Republike Srpske poništila je Izveštaj 18. avgusta.

(N1)

Odgovori