Čuvajmo Srebrenicu - ZS

Marš smrti 1995. godine: Kako je izgledalo 5 dana pakla (INTERAKTIVNA MAPA)

0

U martu 1995. godine ratni zločinac Radovan Karadžić je izdao “Direktivu 7” u kojoj stoji da VRS treba “…izvršiti potpuno fizičko odvajanje Srebrenice od Žepe, time sprečiti i pojedinačno komuniciranje između ovih enklava. Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uslove totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života meštana u Srebrenici…”

Navedena direktiva bila je samo uvod u operativni vojni plan, kodnog imena “Krivaja 95”, koji je Vojska Republike Srpske razradila 1995. godine s ciljem da zauzme “sigurnosne zone” Ujedinjenih naroda: Srebrenicu i Žepu. Operacija “Krivaja 95” je uvod u genocid koji je VRS počinila nad preko 8.000 muškaraca 1995. godine u Potočarima i njihovoj široj okolini u samo nekoliko dana.

Da budemo dosljedni istini: nisu bile pošteđene ni žene, niti tek rođena djeca. U nastavku pogledajte mapu koju je portal Faktor.ba pripremio s ciljem širenja istine o patnjama i stradanjima hiljada ljudi na Maršu smrti.

 

 

 

Faktor.ba

Odgovori

84 queries in 0.926 seconds.