MATTHEW PALMER U NOVOJ AKCIJI: Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan ponovo je u susjedstvu, evo šta misli o NACIONALISTIMA U BiH…

0

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan i šef makedonske diplomatije će razgovarati o euroatlantskim integracijama

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer u utorak će boraviti u radnoj posjeti Skoplju, gdje će se sastati s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Očekuje se da će Dimitrov i Palmer razgovarati o sveobuhvatnom razvoju bilateralnih odnosa između Sjeverne Makedonije i SAD-a, ali i o euroatlantskim integracijama Sjeverne Makedonije i regije, piše Plusinfo.

Evropski čelnici se sredinom mjeseca nisu uspjeli dogovoriti o početku pristupnih pregovora Evropske unije s Tiranom i Skopljem.

Francuska, Danska i Holandija “zaustavile” su proces priključivanja Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji, iako brojni zvaničnici i institucije EU-a smatraju da su dvije zemlje posljednjih godina ostvarile znatan napredak i ispunile zahtjeve EU-a za početak pristupnih pregovora.

Palmer je ranije govorio da će prioriteti njegovog djelovanja, između ostalog, biti i podrška eurointegracijama Sjeverne Makedonije i Albanije.
Također je prije nekoliko dana, tokom svjedočenja pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata, rekao da je jedan od glavnih prioriteta SAD-a normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Palmer je kazao da i dalje smatra kako je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, nacionalističko i da ne radi dovoljno da bi pomogli običnim građanima.

(SB / Agencije)

Odgovori