Čuvajmo Srebrenicu

McAllister: U Srebrenici se desio genocid, žalimo što Srbija to negira

Novoizabrani predsjednik Vanjskopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu David McAllister izjavio je da Evropski parlament žali što se u “nekim političkim krugovima u Srbiji negira genocid u Srebrenici”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Evropski parlament je oko toga jasan. Mi žalimo što neki političari u Srbiji i dalje negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid. To je zvaničan stav Evropskog parlamenta”, poručio je McAllister.

McAllister je od danas na čelu Vanjskopolitičkog komiteta u novom sazivu Evropskog parlamenta, gde potpadaju i odnosi sa zemljama u regionu. U prethodnom mandatu bio je izvjestilac za Srbiju u ovoj instituciji.

Povezani članci

Oko pitanja negiranja genocida u Srebrenici se prošle nedjelje izjasnio i komesar nadležan za pitanja proširenja Johannes Hahn, koji je na parlamentrano pitanje iz EP dostavio pisani odgovor u kojem je spomenuo da je u nedavnom saopštenju Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi proširenja “jasno navedeno da u EU nema mjesta za zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca sa bilo koje strane i da su dalji napori ka pomirenju ključni za čvrsto usidravanje mira i osiguravanje trajne stabilnosti u regionu”.

“Sve zemlje se moraju nedvosmisleno posvetiti, riječima i djelima, prevazilaženju nasljeđa iz prošlosti, tako što će postići pomirenje i riješiti otvorena pitanja mnogo prije njihovog pristupanja EU”, rekao je Hahn u odgovoru koji je objavljen na web stranici Evropskog parlamenta.

(Patria)

Loading..