Medić umjesto da krivično odgovara zbog veličanja zločinaca proganja novinare BHRT-a!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) pokrenuo je disciplinski postupak protiv urednika dokumentarnog programa BH Radija 1 Miralema Ovčine, kao i novinara Mirze Skenderagića.

Razlog je serijal emisija pod nazivom “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici” u produkciji Memorijalnog centra Potočari, koji je emitiran na BH Radiju 1. Ranije su direktorica BH Radija 1 Pejka Medić i članovi Upravnog odbora BHRT-a Ljubomir Zuber i Dejana Radovanović-Šarenac poslali zajedničko saopćenje u kojem su naveli da se „jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznose kvalifikacije i optužuje srpski narod bez ijednog relevantnog dokaza“.

Iz Memorijalnog centra su se tada oglasili i odbacili optužbe.

„Napominjemo da ovaj Izvještaj prvenstveno govori o pojedinicma i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde“, saopćili su tada iz Memorijalnog centra Potočari.

No, Krivični zakon BiH je jasan kada je riječ o neizvršavanje naredbi i presuda Međunarodnog krivičnog suda. Član 203. Krivičnog zakona BiH kaže da „službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta i institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije postupiti po naredbi Međunarodnog krivičnog suda da se liši slobode ili pritvori ili izruči Međunarodnom krivičnom sudu lice protiv kojeg je pokrenut postupak pred Međunarodnim krivičnim sudom, ili na drugi način onemogućava izvršenje te naredbe, ili koja odbije izvršenje pravosnažne i izvršne presude Međunarodnog krivičnog suda ili na drugi način onemogućava izvršenje takve presude, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina“.

Direktorica Medić je javno protežirala osuđene ratne zločince, dakle kao dio sistema je negirala pravosnažne presude i time prekršila Krivični zakon, a sada proganja one koji su dokumentovali istinu.

Pitanje je da li će neko podnijeti krivičnu prijavu protiv nje. Medić je u javnosti postala najzapaženija jer se radi o osobi koja je na društvenim mrežama otvoreno veličala osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića.

(Patria)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close