Čuvajmo Srebrenicu

“Međunarodna zajednica dala Srebrenicu za mir na Balkanu”

Bivši pripadnici holandskog bataljona danas su posjetili Srebrenicu i položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida.

Neki od njih prisjetili su se svoje uloge u Srebrenici 1995. godine, ali i slike koju je o njima imao cijeli svijet nakon što je u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a počinjen genocid nad Bošnjacima.

Ljudi iz cijelog svijeta su upirali na nas da nismo dovoljno uradili da spriječimo srpske snage da ubiju oko 8.ooo ljudi. Mi smo bili strani vojnici, ljekari kao ja, kuhari. Ne možete zaustaviti nekoliko hiljada vojnika sa 200 ljudi. Važno je znati da je problem međunarodna zajednica koja je dala Srebrenicu za mir na Balkanu“, kazao je za N1 Gerry Kremer, bivši pripadnik holandskog bataljona pri UN-u.

Postavka je namjenski napravljena u renoviranoj zgradi nekadašnje komande holandskog bataljona UNPROFOR-a i čini dio šireg programa koji finansira Ambasada Holandije u BiH.

Izložba govori o genocidu i zatvorenicima koji su bili zatvoreni ovdje, a više od 2.000 nije pronađeno. Zahvaljujem pojedincima iz bataljona koji su učestovali u pravljenju izložbe. Želim zaključiti obraćanje obećanjem da ova izložba nije kraj za Srebrenicu i nastavit ćemo razgovore u Holandiji i rad s Memorijalnim centrom Potočari“, rekao je direktor Kampa Westerbork Dirk Mulder.