Home Archive Memorijalni centar Srebrenica: Članovi komisije RS-a za Srebrenicu i Sarajevo su negatori...

Memorijalni centar Srebrenica: Članovi komisije RS-a za Srebrenicu i Sarajevo su negatori razmjera zločina u Aušvicu

Memorijalni centar Srebrenica upozorava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ova institucija nije nikakvo ‘udruženje građana’ ili ‘organizacija’, već je ustanova uspostavljena zakonom i od strane države Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, iz ove institucije poručuju da je vrijeme da se preispita zakonitost uspostave i rada ‘komisija’ koje je Vlada entiteta Republika Srpska imenovala za podnošenje izvještaja o “stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.”

– Ova komisije nema nikakav naučni kapacitet ni kredibilitet da nepristrasno istražuju pitanja zločina genocida u Srebrenici i drugih zločina u ratu u BiH, uključujući zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva. Napominjemo domaću i međunarodnu javnost da je jedno od ključnih lica ovog političkog projekta, čiji je cilj minimiziranje žrtava, negiranje genocida i historijski revizionizam, izvjesni Raphael Israeli, koji je u državi Izrael prepoznat i osuđen od većine javnog mnijenja kao ekstremni desničar i koji je u svojoj knjizi ‘Arapska manjina u Izraelu: Otvoreni i skriveni procesi’ zagovarao formiranje koncentracionih logora za arapsko stanovništvo. Nadalje, član Komisije je i Giuseppe Zaccaria, koji je domaćoj javnosti poznat kao glasnogovornik kompanije ‘Fiat Srbija’ u Beogradu. Također, u komisijama se nalazi i gospodin Gideon Greif, koji je javno tvrdio da je ‘Jasenovac bio monstruoznije mjesto od Aušvica’, te je poznat po višestrukim javnim istupima s ciljem politizacije pitanja zločina nad Srbima za vrijeme Drugog svjetskog rata, što je u nekoliko navrata činio u izravnoj koordinaciji sa ministrom Ivicom Dačićem, što dovodi u pitanje njegov akademski kredibilitet – poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da su ‘komisije’, pored svoje uloge u negiranju genocida, još jedna prilika za netransparentno i nenamjensko trošenje budžetskih sredstava koja pripadaju svim građanima BiH. Napominju da su milioni maraka na sličan način utrošeni u propali program ‘Istorijski projekat Srebrenica’, koji je također finansirala Vlada RS, a čiji su izvještaji također običajno koincidirali sa važnim događajima, godišnjicama i presudama za genocid u Srebrenici, kao forma političkog kontraudara.

– Memorijalni centar Srebrenica ne prihvata, za razliku od para-projekata historijske revizije koju finansiraju vlasti u entitetu RS, bilo kakvo političko djelovanje u svojim okvirima, a u svom djelovanju istupa isključivo u onim slučajevima kada se dovodi u pitanje karakter počinjenog zločina genocida, kada se negiraju žrtve genocida te kada se licima koja su preživjela genocid negira njihovo pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na povratak iz mjesta u koja su prognani i pravo na istinu. Pozivamo institucije entiteta Republika Srpska da se vrate na pozicije u okviru kojih su prihvatili izvještaj “Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine”, što smo smatrali jedinstvenim primjerom pomaka u minimalističkom, ali ipak, institucionalnom suočavanju sa prošlošću, umjesto da se bave sramnom politizacijom i negiranjem genocida u Srebrenici kroz revizije vlastitih izvještaja i sudski utvrđenih činjenica – zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Izvor: Faktor

Previous articleU RS-u stupa na snagu uredba sa zakonskom snagom tokom trajanje vanrednog stanja
Next articleSTRUČNJACI IFIMES-a DODIKU OČITALI LEKCIJU: Vanredno stanje i pojačane mjere mogu doprinijeti situaciji u centralizirnim zemljama poput Srbije, dok je za BiH…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.