Čuvajmo Srebrenicu

MERON MU UDOVOLJIO I POVUKAO SE: Potvrđen sastav žalbenog vijeća, hoće li nove SUDIJE SMANJITI KARADŽIĆU KAZNU?!

Meron se 27. septembra sam povukao sa mjesta predsjedavajućeg Žalbenog vijeća u predmetu Radovana Karadžića, pošto je prethodno suspendovan iz pretpretresnog žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMSK) Teodor Meron danas je potvrdio petočlano žalbeno vijeće u predmetu Radovan Karadžić.

Sudija Meron je potvrdio da petočlano vijeće čine sudije Vilijem H. Sekule, Vang Pruse Jensen, Hoze Rikardo de Prada Solaesa, Grasijela Suzana Gati Santana i Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa, saopšteno je iz MMSK-a.

Meron se 27. septembra sam povukao sa mjesta predsjedavajućeg Žalbenog vijeća u predmetu Radovana Karadžića, pošto je prethodno suspendovan iz pretpretresnog žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću.

Odluka o povlačenju uslijedila je dva dana pošto je Karadžić, koji je u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti, uložio zahtjev da se sudija Meron izuzme iz Žalbenog vijeća.

Glavni razlog naveden u zahtjevu je “moguća pristrasnost” Merona, pošto je kao član sudijskih vijeća u žalbenim procesima podređenima i bliskim saradnicima Radovana Karadžića nalazio da su krivi i saglašavao se sa prvostepeno izrečenim kaznama dugogodišnjeg zatvora.

U obrazloženju svog povlačenja, Meron kaže da bi u žalbenom dijelu suđenju Karadžiću bio i ostao nepristrasan, ali da bi neprihvatanje zahtjeva za diskvalifikaciju moglo da prouzrokuje odugovlačenje cijelog procesa, pa se neodložno povlači.

Meron je ujedno dao nalog da sudija Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa iz Portugalije upotpuni petočlano žalbeno vijeće MMKS.

U današnjem saopštenju Meron navodi da je on odbio zahtjev sudije Žan-Kloda Antonetija za povlačenje postavljenja sudije Rose u žalbeno vijeće.

Meron je ponovio da se on povukao u interesu pravde, ali da će kao predsjednik MMSK-a nastaviti da učestvuje u ovom predmetu nepristrasno i da će u tom svojstvu koordinisati rad sudskih vijeća.

PREPORUČENO ZA VAS: MILE U BEOGRAD, MILE IZ BEOGRADA: Ne biste vjerovali šta danas predsjednik Republike Srpske službeno radi u Beogradu

(SB)

Loading..