Mijatović nakon što su zatražene sankcije za Dodika: “Hvala evropskim Zelenim”

Zeleni Europe su na svom redovnom kongresu usvojili Rezoluciju o Zapadnom Balkanu, kao jedan od strateških dokumenata u svom narednom djelovanju.

U toku kongresa je naglašeno da je Dayton uspostavio posebnu odgovornost međunarodne zajednice, a naročito EU prema Bosni i Hercegovini, i s tim u vezi Europske unije bi trebala da uvede čvrste sankcije Miloradu Dodiku i ostalima odgovornim za aktuelnu političku krizu.

Odluku zelenih Europe komentirao je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, koji se večeras iz Brisela vratio u Bosnu i Hercegovinu, gdje je boravio zajedno sa Sašom Magazinovićem (SDP BiH) i Ahmedom Husagićem (Pokret snaga domovine).

Njih trojica su u Briselu održali brojne sastanke u Europskom parlamentu, te na sve načine jačali bh. diplomatiju u Europskoj uniji.

“Evropski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, spominje i Bosna i Hercegovina.

Još jednom se želim zahvaliti poslanici Zelenih u Evropskom Parlamentu Tineke Strik, sa kojom smo razgovarali na ovu temu u Briselu pre 3 dana Saša Magazinović, Ahmed Husagić i ja.

Kako se navodi u Rezoluciji, Europska unija se snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje.

EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka.

EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se.

Dalje, iz stranke Zelenih kažu kako je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Dio Rezolucije Zelenih koji se odnosi na BiH:

Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini, navodi se.

Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku.

EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji.

Idemo dalje u cilju zaštite integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, napisao je Mijatović na svom Facebooku.

(Radio Sarajevo)

Komentari su zatvoreni