Home Novosti BiH Miljenko Golub osuđen na šest mjeseci zatvora zbog napada na Bošnjakinju sa...

Miljenko Golub osuđen na šest mjeseci zatvora zbog napada na Bošnjakinju sa hidžabom

Napad u Kiseljaku

Miljenko Golub (37), koji je 5. avgusta 2017. godine oko 22.30 sati napao pokrivenu Jasminu Kurtu iz Fojnice i njenu maloljetnu kćerku iz Ostružnice kod Fojnice, na Općinskom sudu u Kiseljak nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora.

Kantonalno tužilaštvo Travnik podiglo je u septembru optužnicu protiv Goluba zbog počinjenog krivičnog djela Nasilničkog ponašanja iz člana 362 stav 2 u vezi sa stavom 1, a sve u vezi sa članom 2 tačka 11. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je smatralo da je riječ o krivičnom djelu iz mržnje, a prema KZFBiH “krivično djelo iz mržnje je svako krivično djelo učinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjerskog uvjerenja, nacionalnog ili etničkog porijekla, jezika, invaliditeta, spola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta druge osobe”. Takvo postupanje treba biti uzeto kao otežavajuća okolnost.

Iako je i ovakva kazna preblaga za traumu koju su preživjele Jasmina i njena kćerka, nadat se je i da će ovakva kazna zatvora biti potvrđena i da će nasilnik završiti u zatvoru, kao opomena svim onima koji bi željeli izvršiti bilo kakav atak na nekoga iz vjerskih ili bilo kojih drugih razloga, prenosi lokalni portal Mahala.ba.

Previous articleU Srebrenici 1942. Bošnjaci od pokolja spasili 3.500 Srba
Next articleDuraković: Nakon iskaza Fate Orlović, Ramiz Salkić treba podnijeti ostavku
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.