Čuvajmo Srebrenicu

Miljenku Golubu povećana kazna na 10 mjeseci zatvora zbog napada na Jasminu Kurta

Kantonalni sud u Travniku preinačio je kaznu koju je Miljenku Golubu izrekao Općinski sud u Kiseljaku i pravosnažno ga je osudio na deset mjeseci zatvora zbog napada na Jasminu Kurtu i njenu maloljetnu kćerku koji se dogodio u avgustu prošle godine na parkingu benzinske pumpe “BIN” kod Kiseljaka.

 

 

Ranije je odlukom Općinskog suda u Kiseljaku Golub zbog ovoga napada kažnjen sa šestomjesečnom zatvorskom kaznom.

Ovu informaciju je za Faktor potvrdio i Admir Đulić, advokat iz Sarajeva, koji je zastupao porodicu Kurta u ovom slučaju.

Prema njegovim riječima, ovo je prva presuda koja je donosena u FBiH, a koja se odnosi na krivično djelo počinjeno iz mržnje.

Golub koji je inače vlasnik kafića koji se nalazi u okviru pumpe na kojoj se napad i dogodio, Pijan je najprije napao djevojku jer je, navodno, svom daidži kazala “alahimanet”, a potom šakom udario majku Jasminu. Očevici događaja tada su ispričali da je oko njih bilo još ljudi i žena koje nisu nosile hidžab, te da je Golub napao samo njih dvije.

U tom momentu, njen otac i Jasminin suprug, Mehmedalija, stao je u zaštitu svoje kćerke, ali se Miljenko okrenuo i udario šakom Jasminu u predjelu oka.

U tom trenutku Mehmedalija K., ratni vojni invalid i borac Armije Bosne i Hercegovine, kreće da se obračuna sa napadačem na njegovu suprugu i dijete… Tada, prema Jasmininom svjedočenju, iz kafića benzinske stanice izlaze tri muškarca i supruga od Miljenka Goluba kako bi spriječili daljnje Miljenkovo divljaštvo.

Jasmina i Mehmedalija su se tada sa djecom odvezli u Dom zdravlja Kiseljak kako bi zaustavili krvarenje, a zatim u policijsku stanicu da prijave napad.

Jasmina je policiji kazala da je motiv napada bila činjenica da ona i njena kćerka nose maramu, odnosno hidžab, i da nije bilo nikakvog drugog razloga da muškarac nasrne na nju.

 

 

(SAFF.ba)