Čuvajmo Srebrenicu

Ministrica Edita Đapo za RTV Srebrenica: Želimo obnoviti Banju Guber

Nedavno je u medijima objavljeno da entiteti žele obnovu Banje Guber u Srebrenici. U Banja Luci su se sastali Federalna ministrica okoliša i turizma Edita i ministar trgovine i turizma u Vladi RS-a Predrag Gluhaković. Tema razgovora je bila Banja Guber. Ministrica Đapo je govorila za naš radio i najavila posjetu Srebrenici.

– Planiram posjetu Srebrenici već u prvoj polovini aprila. Htjela bih se upravo ovdje naći sa ministrom trgovine i turizma RS Predragom Gluhakovićem pa da zajedno razgovaramo sa rukovodstvom općine. Jedan od glavnih zaključaka zajedničke sjednice koju su naše vlade nedavno održale u Banjaluci je da moramo graditi tijesniju saradnju resornih ministara iz Federacije i RS-a. Mislim da će naši zajednički sastanci na terenu u tome odigrati ključnu ulogu – kaže ministrica Đapo koja dodaje:

Kad je u pitanju turizam i okoliš do sada je glavna tema na nivou dva entiteta bila harmonizacija zakonskih propisa i tu imamo vjerovatno najviše posla. No, moja je želja da uradimo nešto konkretno i – da tako kažem – opipljivo za građane. Nisam slučajno predložila da zajedno nađemo riješenje upravo za Banju Guber jer mislim da pozitivna priča koja kreće iz Srebrenice bit će značajna iz više razloga. Prije svega Srebrenica je veoma važna ne samo za entitet u kojem se nalazi ali i za Federaciju. I to ne samo simbolički zbog počinjenog ovdje genocida, već i zbog toga što je Srebrenica ujedno primjer uspješnog povrtaka i suživota. Svi ovi ljudi koji su se vratili u Srebrenicu zaslužuju naše duboko poštovanje i podršku. Nema boljeg načina da im pomognemo od pokretanja jedne značajne investicije koja bi im donjela radna mjesta i potpuno promjenila sliku ovog grada. Valjda je već svima jasno da je dosadašnja politika slanja bespovratnih donacija doživjela debakl. Srebreničanima – bez obzira na nacionalnost – trebaju promišljeni i održivi projekti – ističe ministrica Đapo koja odaje da  Banja Guber ima veliki potencijal.

– Znam da je dosad glavni problem bio u politici i da je projekat godinama bio u blokadi. Ja sam ovu temu pokrenula na sastanku sa ministrom Gluhahovićem u Banjaluci i moram reći da je on jako pozitivno reagovao na moj prijedlog da oživljavanje Banje Guber postane zajednički cilj dva ministarstva. Tako da ako je zaista nedostatak političke volje bio jedini problem onda možemo slobodno reći da je on riješen. Šta se tiče konkretnih vidova podrške imam nekoliko ideja ali ne bih o tome govorila prije nego što razgovaram sa općinskim zvaničnicima. Oni će nam predstaviti punu sliku situacije i mislim da oni najbolje znaju gdje i na koji način možemo pomoći – govori ministrica Đapo koja želi da iz Srebrenice idu pozitivne priče, slike i projekti.

– Žao mi je što je poslije prošlogodišnjih izbora Srebrenica postala generator negativnih priča, prije svega političkih. Nekako mi se čini da moje kolege iz Federacije svjesno izbjegavaju da dođu u Srebrenicu što sasvim sigurno stvara osjećaj nesigurnosti kod povratnika. Moramo im dati do znanja da nisu zaboravljeni. Ne želim da federalni zvaničnici budu prisutni u Srebrenici samo 11. jula, samo zato što je sad na čelu općine srpski načelnik. Ako želimo graditi zajedničku Bosnu i Hercegovinu onda ne smijemo Srebrenicu svoditi samo na Potočare.Tokom svoje posjete iskoristit ću priliku da posjetim otvoren nedavno Muzej holandskog batalijona u Potočarima – rekla je ministrica Đapo koja se osvrnula i na priču o nacionalnom parku „Drin“

–  Znam da ima nezadovoljnih ovim projektom i mislim da je moja obaveza da ih saslušam, s obzirom da se radi o mom resoru pa možda ću i ovdje imati prilku da pomognem u pronalaženju nekog kompromisnog riješenja – rekla je ministrica Đapo.

JP JS RTV Srebrenica