MISLIO JE DA ĆE UMRIJETI, OPROSTIO SE OD PORODICE, A DANAS JE HEROJ BOSNE I HERCEGOVINE

Košarkaši Bosne i Hercegovine ispisali su historiju bosanskohercegovačkog sporta. U velikoj utakmici na EuroBasketu pobijedili su Slovence 97:93, aktualne evropske prvake.

Slovenija je bila apsolutni favorit, kladionice nisu davale BiH nimalo šanse, no Jusuf Nurkić, Džanan Musa i društvo odigrali su utakmicu koja se rijetko viđa i zasluženo pobijedili momčad predvođenu s dvije velike NBA zvijezde, Lukom Dončićem i Goranom Dragićem.

U tom dvoboju posebno je bio motiviran Džanan Musa, dečko koji je bio jedan od najtalentiranijih košarkaša svojeg 1999. godišta, no nikada nije ispunio svoj puni potencijal, barem do svoje 23. godine. Karijeru mu je malo unazadila avantura u NBA ligi, no mlad je i još stigne dostići ono što su mu svi predviđali. EuroBasket je pokazao da je na pravom putu.

Musa je u susretu protiv Slovenije upisao 22 poena, pet skokova i isto toliko asistencija, a na istom prvenstvu Mađarima je utrpao 19, a Nijemcima 30 poena. Reprezentacija BiH s njim u sastavu postala je nagazna mina za mnoge europske velesile, a bez njega i Jusufa Nurkića košarka u BiH je nezamisliva.

Jedva je preživio

Musa je u aprilu ove godine morao u induciranu komu.

Mlada zvijezda BiH zadobila je jedan težak udarac u vrat na utakmici, mislio je da će sve biti u redu, nakon udarca je čak nastavio igrati, no onda je sve krenulo nizbrdo. Mislio je da će njegov život prestati, prije operacije nazvao je porodicu kako bi se oprostio… No, život mu je spašen zahvaljujući pravom čudu i zalaganjem liječnika.

Bilo je strašno. Uhvatio sam se za vrat i nisam mogao pričati. Prišao sam sucu, pokušavao mu reći, ali ne ide glas. Na poluvremenu ulazim u svlačionicu, stanem pred ogledalo i vidim da mi grkljan sa strane stoji. Mislio sam da mi nešto nije u redu s očima… Vratio sam grkljan, a on se lagano pomjera u stranu. Nevjerojatno. Klupski doktor je ušao, pomjerao je grkljan i ja sam propričao”, ispričao je Musa u Podcast Inkubatoru pa nastavio:
Odigrao sam tu utakmicu, sve je bilo savršeno i nakon utakmice doktor mi je rekao da idem kući i da ćemo ujutro na pregled. Smatrao je da nije ništa opasno čim sam mogao igrati.”

”Ako odeš, nećeš se ujutro probuditi…”

Čekao sam i tipkao na telefon s Rašidom Mahalbašićem (suigračem iz Breogana) što da mi naruči u restoranu. Zatim ulazi pet doktora. Uhvatio me je za ruku jedan od njih i govori mi: ‘Nemoj se uplašiti, sve će biti OK, ali ako te pustimo kući, nećeš se ujutro probuditi.’
Nije mi bilo ništa jasno. Rekli su mi da me za 10 minuta moraju hitno operisati. Pokazali su mi snimku grkljana, rekli su mi da dišem doslovno dva posto i da se svaki trenutak može zatvoriti i da mi u tom slučaju nema spasa. U tom trenutku ni košarka, ni utakmice, ništa mi nije bilo bitno. Samo sam nazvao porodicu, doslovno da se oprostim. Poslao sam u grupni chat Breogana poruku da se drže, da svima bude sretno u karijerama. Mislio sam da se neću izvući”, rekao je Musa.

U Hrvatskoj je zablistao

Musa je jako mlad, sa 16 godina se preselio u Zagreb i potpisao za Cedevitu.

Zagrepčani su prepoznali njegov ogroman talent i priuštili mu sve što može poželjeti. U Hrvatskoj je izgradio ime, kasnije otišao i na NBA Draft, a Cedevitu je napustio 2018., kada je otišao u Brooklyn Netse.

Potpisao za Real Madrid

Zahvaljujući igrama u Breoganu, njegov talent prepoznao je i slavni Real Madrid. Španski velikan ponudio mu je ugovor, a Musa ga nije mogao odbiti i potpisao je u julu ove godine.

Pobjedom protiv Slovenije već je ispisao historiju bosanskohercegovačkog sporta, slijede utakmice koje donose osminu finala EuroBasketa. BiH je najveće iznenađenje prvenstva, a Musi niko ne može oduzeti san o uspjehu s voljenom državom.

Komentari su zatvoreni