Mogao sam naći zaposlenje u Sarajevu, ali sam izabrao Srebrenicu

0

SREBRENICA – Srebreničanin Nermin Džanić je mladi ljekar koji se u svoj rodni grad vratio nakon što je završio Medicinski fakultet u Sarajevu. Radi u srebreničkom Domu zdravlja, a iako njegov radni status još nije riješen, pun je optimizma i …

 

 

… nade za bolju budućnost.

– Kad sam upisao studij medicine, upisao sam ga zbog Srebrenice, da mogu pomagati svom narodu. Kad sam završio mogao sam otići u Njemačku ili naći posao u Sarajevu, ali izabrao sam Srebrenicu. Srebrenica je moj početak i moj kraj. Sve se u mom životu vrti oko Srebrenice – kaže Džanić u razgovoru za Fenu.

Ističe kako povratak u Srebrenicu smatra dugom prema svom gradu, srebreničkim žrtvama i prema samom sebi, a za angažman u Domu zdravlja najveću zahvalnost, kaže, duguje načelniku Općine Srebrenica Ćamilu Durakoviću.

-Moj angažman je zasad privremenog karaktera, ali se nadam da ću ostati i liječiti moje Srebreničane. Nadam se da će predstavnici vlasti u BiH čuti moj apel i finansijski pomoći Srebrenicu, kako bi načelnik naše općine uspio zadržati mlade obrazovane ljude koji su se vratili i angažovati u poslovima za koje su se školovali – ističe Džanić.

Smatra da su “svima puna usta Srebrenice, svi je vole i svima je važna, a kada joj treba konkretna pomoć, kao sada, jer ima puno mladih koji bi ostali, nema nigdje nikoga”.

-Pomozite ljudima iz Srebrenice, pomozite mladim i obrazovanim  da ostanu i rade u svom gradu – poručuje Džanić.

Inače, u Domu zdravlja u Srebrenici trenutno je privremeno angažovano troje ljekara bošnjačke nacionalnosti. Prije dvije godine u Srebrenici je bila velika potražnja za ljekarima Bošnjacima, kojima se garantiralo stalno zaposlenje u zdravstvenom sistemu RS-a.

 

 

(Vijesti.ba/Fena)

(Arhiva 2013.)

Odgovori