Moto maraton Srebrenica 2018: Oko 700 učesnika iz 11 zemalja

0

U utorak, 10. 7. 2018. godine će se na Idliži okupiti oko 700 učesnika međunarodnog Moto maratona Srebrenica, koji se već sedmu godinu zaredom održava u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenci. Moto maraton Srebrenica 2018. će okupiti oko 700 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske.

 

 

Kako je kazao predsjednik Organizacionog odbora Moto maratona Enver Sulić, učesnici će se okupiti ispred zgrade Energoinvesta na Ilidži, gdje će biti izvršena podjela majica i akreditacija, nakon čega će biti formirane kolone te će uz policijsku pratnju maraton napraviti defile kroz grad Sarajevo.

„Dan ranije, 9. jula grupa učesnika će poći iz Bihaća i pridružit će nam se na Ilidži, odakle zvanično krećemo. Na platou ispred Energoinvesta na Ilidži učesnici će, od 9 do 10 sati ujutru, organizovati akciju prodaje bedževa udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’. Prikupljena sredstva će predstavnicima udruženja biti uručena kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje ćemo položiti cvijeće i odati počast, a nakon defila kroz grad, maraton kreće prema Srebrenici“, kazao je Sulić.

Sulić je pozvao sve zainteresirane građane Sarajeva i motocikliste da se pridruže Moto maratonu na platou ispred Energoinvesta i kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, kako bi zajednički odali počast žrtvama.

„Moto maraton će na putu prema Srebrenici zastati i u Kladnju, Vlasenici te u Konjević-Polju, gdje ćemo obići nanu Fatu Orlović i podržati njenu borbu. Također, u memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu ćemo odati počast ubijenim žrtvama, a dolazak u Memorijalni centar Potočari je zakazan pred večer 10. jula. U večeri sa 10. na 11. će biti organiziran moto kamp, gdje će preživjeli iz 1995. učesnicima govoriti o strahotama kojima su svjedočili. Učesnici moto maratona će 11. jula prisustvovati dženazi i obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici, odakle će ponijeti u svoje zemlje i gradove poruku istine o genocidu, saosjećanju sa žrtvama i nadu i poruku da se Srebrenica nikad ne zaboravi i ne ponovi“, kazao je Sulić.

Za sve dodatne informacije po pitanju Moto maratona, kontakt osobe su Fuad Komić (za Bihać – +38761 165 347) i Enver Sulić (predsjednik Organizacionog odbora, +38762 521 757).

(SAFF.ba)

Odgovori