Mubarek noć Lejletu-l- Bedr: Svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća

17. ramazana, 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama

 

 

Muslimani večeras 17. noći ramazana obilježavaju Lejletu-l- Bedr, Noć bitke na Bedru, događaj koji je promijenio tokove svjetske historije.

17. ramazana, 624. godine na brdu Bedr, blizu grada Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama. Tada su muslimanski neprijatelji imali oko 900 boraca, a muslimana je bilo oko 300. Borili su se na Bedru, Muhammed a.s. i ashabi, potvrdili su i dokazali koliku snagu, hrabrost, odlučnost i strpljivost daje islam. Stoga je ovaj događaj još poznat kao ‘Bedr el-kubra’ (Veliki Bedr).

U skladu s tradicijom, ova će noć biti obilježena prigodnim programima u džematima širom Bosne i Hercegovine.
Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović podsjetio je na vrijednosti ramazana, ali i na dvije posebne noći, a to su Lejletu-l-Beder i Lejletu-l-kadr.

 

Svjedočanstvo izazova

– Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život jest jednako problem, život jest jednako izazov, život je i patnja, a lejletu-l-kadr je svjetlo radosti, nada i Božija milost, kazao je Abdibegović.

 

U tom kontekstu je i Kur’an došao, kao radost čovjeku, da ukaže na to da čovjek nije stvoren samo radi igre i zabave.

– Primarna zadaća ljudske zajednice, džemata, jeste čuvanje Bedra i čuvanje vjere, a noć Lejletu-l kadra Božija milost za sve ljude. Vjera je refleksija Božije milosti naspram čovjeka i vjernik je radostan što je u zaštiti Božijoj, on nije sačuvan od poteškoća i izazova, pa to jeste bedr, istakao je Abdibegović.

U Ku’ranu se Bog obraća svima, pojašnjava on, mušku, žensku, i koji ga vjeruju te koji ga ne vjeruju, onima koji su u mogućnosti da razumiju i oni koji to nisu, svi imaju pravo na tu istinu, na tu uputu.

– Bog je milostiv prema svim ljudima i daje život na ovom svijetu, jednako i onima koji ga vjeruju i onima koji ga ne vjeruju. Sunce sija za sve, kiša pada za sve, Bog nije izdvojio samo vjernike, ali jest jednu stvar određenu, to je dunjaluk koji daje svima jednako ili u različitim nijansama, ali vjeru daje samo onima koje voli, naglasio je.

 

Ramazan zbližava

Ljudima koji kreću stazom vjere, dodao je Abdibegović, Bog otvara put do cilja, a oni koji se dvoume, treba im dati radosti i nade da i to što promišljaju je put ka njihovom cilju, to je dobro jer ne možemo biti na istom stupnju spoznaje, života, ljubavi, ali “treba da se poštuje Božije, da se cijeni ta ljudska dobrota”.

– Nažalost, mi smo u nekoj teškoj ljudskoj džungli života, a ramazan nas zbližava, Bog nas je pogledao svojom milošću. Ako budemo voljeli ljude bez obzira na to u kom su sadašnjem stanju, sutra mogu biti bolji od nas, i ne vjerujem da je iko napunio knjigu dobrih djela, da ne treba biti i bolji, kaže.

S obzirom na to da Bedr simbolizira cjeloživotnu borbu sa svojim prohtjevima, Abdibegović kaže da je životinjama dat instikt, a čovjeku je data duša.

– Slomljena duša je slomljeni čovjek, nije slomljeno tijelo slomljeni čovjek, slomljena duša je slomljeni čovjek, a nas vjera uči da duša mora biti u odsjaju, refleksiji predanosti Bogu, ističe on.

Abdibegović je zaključio da ako se čovjek veže za svog Gospodara on ne strahuje ni od koga, ali tu mora biti ljubavi, pravednosti, postupnosti, odnos prema svemu kao vrijednosti, jer je čovjek stvoren sa svrhom i ne smije se skrnaviti, vrijeđati, ubijati.

Inače, Islamska zajednica u BiH je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore, piše Fena.

 

 

Oslobodjenje

Komentari su zatvoreni