MURAT TAHIROVIĆ, OTVORENO: “Srbija želi ubiti Ratka Mladića prije izricanja presude”

Srbija želi ubiti Ratka Mladića prije izricanja presude, istakao je u Dnevniku TV1 predsjednik Udruženja žrtva i svjedoka genocida Murat Tahirović

 

 

Zahtjev Srbije da njihovi ljekari pregledaju haškog optuženika, kome će 22. novembra biti izrečena prvostepena presuda, tumači željom zvaničnog Beograda da na niske i nekorektne načine priđe Mladiću.

“Ako se prije presude dozvoli dolazak ljekara, postoji realna šansa da Mladić bude ubijen prije nego što presuda bude izrečena. Odbrana je svjesna da on neće biti presuđen samo za i ranije viđene presude, već i za udruženi zločinački poduhvat. Tu su udruženi i Slobodan Milošević i Simatović i Arkan i Šešelj… Ubijeđen sam da Tribunal neće podleći pritiscima“, smatra Tahirović.

Istakao je da je razgovarao sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom, te je upoznat da je Tužilaštvo insistiralo da Mladić bude osuđen za genocid i u drugim opštinama osim Srebrenice.

“Smatramo da je neophodna osuda za genocid u Prijedoru, znajući da je uključena i najveća masovna grobnica Tomašica. To nije bio slučaj u procesu protiv Radovana Karadžića“, kaže Tahirović.

Dodao je da, nakon razgovora s Bramercom, očekuje da Prliću i ostalima, bivšim čelnicima paradržavne tvorevine Herceg – Bosne, bude, u najmanju ruku, potvrđena prvostepena presuda.

“Da će biti uključen i udruženi zločinački poduhvat. Jer je poznato da su vojske i Srbije i Hrvatske sudjelovale u BiH“, kategoričan je Tahirović.

 

 

(SB/Vijesti.ba)

Komentari su zatvoreni