Muslimani platili kaznu za muškarca koji je oskrnavio džamiju

U oktobru 2016. godine, mesdžid El Selam u Forth Smithu je vandalizovan. Ali godinu dana kasnije, jedan od počinilaca, Abraham Davis, dobio je svoju kartu za slobodu od ljudi koje je najviše povrijedio.

 

U oktobru 2016. godine sigurnosne kamere ispred džamije snimile su Abrahama kako sprejom iscrtava svastiku na vanjskom zidu džamije pored natpisa ‘Idite kući’.

“Znali smo da je ova osoba uradila lošu stvar i da mora snositi posljedice zbog svojih djela”, kazao je Louay Nasri, predsjednik džamijskog odbora. “Ali mi ne gajimo loše osjećanja prema bilo kome”.

Davis je osuđen na društveno koristan rad i veliku novčanu kaznu.

“Čuli smo da ima finansijske probleme”, kazao je Nassri. “Sada, ako ne možete platiti novčanu kaznu, to je automatski šest godina zatvora. Nismo željeli da provede u zatvoru šest godina”.

Prije nastupanja nove kalendarske godine, predsjednik UO džamije, Nassri je odlučio da napiše ček na 1.700 dolara kako bi se podmirila Davisova kazna.

“Nakon svega što je prošao, nismo željeli da doživi ozbiljan finansijski stres”, kazao je Davis. “I kao što sam mu rekao, želimo mu mnogo bolju budućnost”.

Velika suma novca je prvobitno bila izdvojena za renoviranje džamije.

“Mislili smo da je ovo prava stvar koju trebamo uraditi”, kazao je Nassri. “Mislili smo ako neko uradi nešto loše i dođe i izvini se, samo im oprostite. To bi trebalo biti nešto prirodno. Nismo imali pojma da će ovaj oprost postati međunarodna priča”.

Nassri kaže da ‘El Selam’ znači ‘mir’ i da on nastavlja da podržava to značenje.

“Da je znao ko smo mi, ne bi to uradio”, kaže Nassri. “Da smo znali za njegove probleme s nama, pokušali bismo da mu pomognemo. Komunikacija je izuzetno važna. Obrazovanje je izuzetno važno”.

Od stupanja predsjednika Donalda Trumpa na vlast zabilježen je nagli porast islamofobnih zločina iz mržnje u SAD-u.

Između januara i septembra 2017. godine, Vijeće za američko-islamske odnose zabilježilo je 1.656 tzv. ‘incidenata iz predrasuda’ i 195 zločina iz mržnje. To predstavlja porast od 9 posto incidenata iz predrasuda i porast od 20 posto zločina iz mržnje u odnosu na 2016. godinu.

 

 

IslamBosna.ba

Komentari su zatvoreni