Muslimani zabrinuti za budućnost: Ekstremno desničarska Vlada Austrije planira zabraniti nošenje marame

0

Nove rasprave oko uvođenja zabrane nošenja marame za učenike i profesore u srednjim školama u Austriji, sa sobom su donijele i zabrinutost za muslimansku manjinu u ovoj zemlji te strah da bi to moglo donijeti i novo narušavanje njihovih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je u Austriji krajem 2015. godine usvojen Zakon o islamu, muslimani su u odnosu na druge vjerske zajednice u ovoj zemlji u mnogo većoj mjeri izloženi diskriminaciji, a posebno su suočeni sa poteškoćama zbog vladinog termina “borba protiv političkog islama”.

U Austriji je ranije donesena zabrana nošenja burke, a pozivanjem na Zakon o islamu u ovoj zemlji su zatvorene i neke džamije, te su protjerani brojni imami.

Ekstremno desničarska Vlada Austrije sada ima plan da se nošenje marame u ovoj zemlji zabrani svim učenicima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama.

Akademski radnici, stručnjaci i predstavnici nevladinih organizacija u zemlji navode kako Vlada Austrije neće stati samo na zabrani nošenja marame, već da će u budućnosti provoditi nove mjere kojima će se narušavati vjerske slobode.

– Odlučni u pokretanju pravih koraka –

Predstavnik muslimanske manjine u Austriji i predsjednik Islamske zajednice u ovoj zemlji Ibrahim Olgun za AA je kazao kako izjave ministra obrazovanja Austrije Heinza Fassmana pokazuju šta je to stvarni cilj Vlade, a to je uvođenje zabrane nošenja marame na različitim mjestima.

“U slučaju da Vlada Austrije donese odluku o zabrani nošenja marame na bilo kojem mjestu, spremni smo poduzeti pravne korake. Marama je stvar naše vjere i niko se nema pravo time baviti. Niko nema pravo donijeti odluku ili uvesti sankciju kojom se naređuje nošenje ili zabrana nošenja marame”, rekao je Olgun.

– Marama – zajednička vrijednost tri vjere –

Olgun navodi kako je slobodno nošenje vjerskih simbola zagrantovano, ne samo zakonima Europske unije (EU), već i međunarodnim pravom. Prema njegovim riječima, Vlada Austrije se kroz ovakve stavove suprotstavlja i zakonima ove zemlje, te narušava slobode.

Naglasio je kako pokrivanje glave predstavlja zajednički simbol tri vjere, te kako vođenje ovakve rasprave samo u kontekstu muslimana predstavlja jasnu diskriminaciju i marginalizaciju pripadnika ove vjere u zemlji.

“Muslimane u Austriji čeka jedan težak period. A, najave toga su već počele. Nažalost, muslimane ne očekuje jedan miran period sa aspekta ljudskih sloboda. Nadam se da griješim”, istakao je Olgun.

Ovom prilikom on je pozvao sve muslimane u zemlji da u narednom periodu budu jedinstveni i u zajedništvu, te da vode svaku moguću pravnu borbi kako bi zaštitili svoja prava.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Salzburgu dr. Farid Hafez također se slaže kako novi koraci Vlade Austrije predstavljaju jasnu diskriminaciju.

“Ovim se zapravo želi skloniti fokus sa aktuelnih dešavanja, odnosno ukloniti fokus sa političkih manevara koji izazivaju nezadovoljstvo kod dobrog dijela društva. Osim toga, tu je nastojanje da se korak po korak realizuje dugogodišnji program premijera Sebastiana Kurza o stavu prema islamu i tome kakva treba biti budućnost muslimana u ovoj zemlji”, rekao je Hafez.

Smatra također kako muslimane u Austriji ne očekuje pozitivan period, te rekao kako će u vremenu koje dolazi biti suočeni sa novim problemima, kako na individualnom tako i nivou organizacija.

Hafez također navodi kako u Austriji, izuzev jednog malog dijela, niko ne izražava protivljenje spram antiislamskih stavova.

“Zbog različitih razloga islamfobija se proširila u dobrom dijelu austrijskog društva. Kada govorimo o zabrani nošenja marame, većina socijaldemokrata u zemlji podržava ovu zabranu. Vlada se u ovom slučaju ponaša strateški, politiku ne vodi preko onih tema koje će izazvati protivljenje kod većine u zemlji”, naveo je Hafez.

Aktivista David Albrich smatra kako je zabrana nošenja marame neprihvatljiva. Prema njegovim riječima, velika odgovonost pripada i lijevo i desno naklonjenim medijima koji su podržali ovu priču i time prouzrokovali provokativne stavove prema muslimanima.

Albricht navodi kako svako savjestan treba da se ujedini i iskaže nezodvoljstvo protiv rasizma nad muslimanima.

(SAFF.ba)

Odgovori